”Mikael” har tidigare jobbat vid rättpsyk i Kristinehamn och är kritisk till de larm personalen använder

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se vilka brister som finns inom rättspsykiatrin i Kristinehamn och hör den tidigare anställde berätta vad som fick honom att säga upp sig. Foto: SVT

SVT avslöjar: Flera allvarliga brister på rättspsyk i Kristinehamn – överfallslarm fungerar inte

Uppdaterad
Publicerad

Överfallslarm som inte fungerar, personal som tvingas jobba utan larm och vassa föremål som ligger lättåtkomliga för patienterna. Det är vardag inom rättspsykiatrin i Kristinehamn.

– Det byggdes upp en inre ångest över att behöva gå till arbetet där, säger ”Mikael” som sa upp sig på grund av säkerhetsbristerna.

SVT Nyheter har granskat de senaste fem årens avvikelserapporter inom rättspsykiatrin i Kristinehamn. Totalt handlar det om 571 avvikelser – varav nästan var tionde avvikelse rör brister gällande överfallslarmen.

– På papperet ska det funka bra, men i verkligheten funkar det inte alls, säger tidigare skötaren ”Mikael”.

Rättspsyk i Kristinehamn

Sa upp sig

”Mikael” sa upp sig från en fast tjänst på rättspsyk för ett timvikariat inom vården – eftersom han upplevde att rättspsyk präglades av en tystnadskultur där medarbetarnas varningar om säkerhetsbrister inte togs på allvar.

Monica Gustafsson, verksamhetschef på rättspsyk, håller inte med.

– Det är klart att det inte är bra om folk känner sig otrygga. Men jag är jättetveksam till, om du skulle prata med mestadelen av personalen, att de känner sig otrygga för det tror jag inte, säger Monica Gustavsson.

”Tystnadskultur”

Rättspsyks medarbetarenkäter visar dock att det bara är fyra av tio medarbetare som upplever att det alltid genomförs förbättringar efter negativa händelser. Lika få anser att ledningen ger förutsättningar för en säker vård.

– Ofta, om det hände en incident, så var det lite grand att man skulle försöka tysta det, berättar ”Mikael”.

Verksamhetschefen delar inte ”Mikaels” bild.

– Jag har ju ändå en känsla av att vi pratar öppet om sådana saker, hur vi ska stärka säkerheten, säger Monica Gustavsson.

Vassa föremål för patienterna

Men det är inte bara bristfälliga larm som utgör ett säkerhetshot på rättspsyk. Vid flera tillfällen har vassa föremål som saxar legat öppet och lättillgängligt för patienterna.

”Mikael” har valt att inte framträda med sitt riktiga namn eftersom han är rädd för att det ska påverka hans möjligheter att få andra jobb inom Region Värmland, som är rättspsyks huvudman.

Porträttbild på rättspsyks verksamhetschef Monica Gustavsson

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon ger rättspsyks verksamhetschef Monica Gustavsson sin förklaring till hur vassa föremål som saxar kan ligga öppet bland patienterna på rättspsyk. Foto: Maria Haglund/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rättspsyk i Kristinehamn

Mer i ämnet