Den franske skådespelaren Gerard Depardieu har anklagats för sexuella övergrepp. Arkivbild. Foto: TT/AP

Depardieu ställs inför rätta för övergrepp

Uppdaterad
Publicerad

Den franske skådespelaren Gérard Depardieu kommer att ställas inför rätta i höst för sexuella övergrepp, meddelar åklagare.

På måndagen kallades 75-årige Depardieu till förhör hos polisen i Paris, vilket ledde till att skådespelaren frihetsberövades, rapporterar franska BFMTV.

Anledningen till förhöret var att två kvinnor anklagat honom för sexuella övergrepp på filminspelningar 2014 och 2021.

Under måndagskvällen gick hans advokat ut med att Depardieu släppts.

– Frihetsberövandet är över. Han hålls inte längre kvar på polisstationen, säger hans advokat Christian Saint-Palais.

Depardieu kommer enligt åklagare att ställas inför rätta i oktober för sexuella övergrepp.

Anklagad flera gånger

Tidigare har Depardieu också anklagats för våldtäkt och ett dussintal kvinnor har anklagat honom för sexuella trakasserier. Själv uppger han sig vara oskyldig och har inte dömts för något.

I början av året beslutade franska åklagare att inte väcka åtal mot Depardieu i ett fall där han anklagats för sexuella trakasserier av en kvinnlig skådespelare 2007. Orsaken var att preskriptionstiden löpt ut.

Politisk debatt

I december 2023 sändes den franska tv-dokumentären ”Depardieu: The fall of an ogre” (ungefär översatt till ”en jättes fall”). Där använde Depardieu sexistiskt språk och trakasserade en kvinnlig tolk under ett besök i Nordkorea. Det ledde till att han både fråntogs hedersutmärkelser och plockades bort från vaxmuseet i Paris.

I Frankrike har en politisk debatt utbrutit mellan kulturpersonligheter samt politiker som uttrycker stöd för Depardieu och de som kritiserar honom.

Texten är uppdaterad.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Emmanuel Macron kallar kritiken mot Depardieu för en ”hetsjakt”. Frågan om den skådespelaren är en skam eller stolthet för Frankrike har nått fransk politik. Video från 27 december 2023. Foto: LUDOVIC MARIN

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.