Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör partiledare Nooshi Dadgostar: ”Det är arbetsmarknaden det är fel på”. Foto: Anders Wiklund / TT

Dadgostar: Vårt mål är sex timmars arbetsdag

Uppdaterad
Publicerad

Vänsterpartiet vill korta arbetstiden med målet att komma ner till sex timmars arbetsdag. Det upprepade V-ledaren i sitt inledningstal på sin partikongress i Jönköping – och möttes av jubel och applåder.

– Vi måste, på riktigt, börja ta steg för detta, säger Dadgostar.

Vänsterpartister samlas nu i Jönköping, för årets partikongress. Inför uppemot 600 partimedlemmar föreslår Nooshi Dadgostar bland annat en arbetstidsförkortning.

– Vi måste på riktigt börja ta steg för detta, som resten av Norden, precis som andra europeiska länder – 40-timmarsveckan är utdaterad, förlegad, gammal.

”Dags att sätta igång”

V vill tillsätta en parlamentarisk kommitté som tillsammans med arbetsmarknadens parter ska lägga fram förslag på en skarp förkortning av arbetstiden.

– Vi har gjort det förr, vi vet att det går. Vårt mål är sex timmars arbetsdag, och nu är det dags att sätta igång, säger Dadgostar.

Också en arbetsgrupp inom Socialdemokraterna håller på att ta fram ett förslag om arbetstidsförkortning. Någon som reagerat på detta är Svenskt Näringsliv, som anser att det är ett ”dåligt förslag”.

Kritik mot förslag till partiprogram

Huvudpunkten under de fem dagarna är att besluta om ett nytt partiprogram, som drar upp de grundläggande ideologiska linjerna men också partiets ståndpunkt i några viktiga frågor. Det är första gången det görs på 20 år.

Men programkommissionens förslag har på förhand mött massiv kritik och nästan 1 000 motioner mot – och man har fått backa och vässa formuleringar om socialism och kapitalism innan kongressen.

– Vi ska under de här dagarna vaska fram vilket parti vi behöver vara för att vi ska kunna förändra i just den tid som vi lever i, säger Nooshi Dadgostar.

Fakta: Vänsterpartiets kongress

Partiets 45:e kongress hålls i Jönköping den 8-12 maj.

Huvudpunkten är att besluta om ett nytt partiprogram. Det nuvarande antogs 2004, även om det har gjorts en del ändringar under årens lopp.

I programförslaget modifieras exempelvis partiets ståndpunkt om EU. Ett utträde är inget självändamål, sägs det, men kan bli nödvändigt om välfärd, arbetsrätt eller demokrati angrips.

Källa: Vänsterpartiet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.