Pererik Åberg, står utomhus med svart mössa och brun jacka.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad har förändrats i vintervädret de senaste 50 åren? Pererik Åberg, meteorolog på SVT, listar tre saker här. Foto: Annie Sjöberg/SVT

Varmare, färre snödagar och mer nederbörd – så slår klimatförändringarna mot Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Det blir allt varmare i Sverige och det är på vintrarna det märks som mest.

– Det är på vintrarna som ser vi den absolut största uppvärmningen, säger Gustav Strandberg som är klimatforskare på SMHI. 

Sedan slutet av 1800-talet har den globala medeltemperaturen ökat med nästan en grad. Här i Sverige är ökningen nästan dubbelt så stor, 1,9 grader. Samtidigt är det skillnader inom Sverige och mellan årstider.

– Uppvärmningen är störst i norr och på vintern, säger Gustav Strandberg.

Klimatförändringar i Sverige

Det märks bland annat på att snösäsongen blir kortare. Gustav Standberg ser med oro på utvecklingen och menar att den kommer att påverka hela samhället på en rad olika sätt.

– Det handlar inte bara om att det är trevligt att ha snö, utan det finns mer allvarliga effekter som vår hälsa och att vi kan få brist på bra dricksvatten och mat till exempel.

”Finns medvetenhet”

Vad behöver göras, anser du?

– Vi behöver minska utsläpp av växthusgaser, det är det enda sättet att bromsa uppvärmningen. Men vi måste också inse att vi ofrånkomligen kommer att ha ytterligare en klimatförändring och den måste vi anpassa oss till. Vi måste vara beredda att kunna hantera det.

Finns det några ljusglimtar?

– Ja. Det finns en medvetenhet och vi har ju som målsättning att minska våra utsläpp och det är bra. Dessutom avgörs framtidens klimat till stor del av framtidens utsläpp så det här är något som vi fortfarande till stor del kan påverka.

I videon listar SVT-meterologen Pererik Åberg tre förändringar i det svenska vintervädret

Klimatförändringar i Sverige

  • Sedan slutet av 1800-talet har Sveriges medeltemperatur ökat med 1,9 grader Celsius medan den globala ökningen är 0,9 grader.
  • I norra Sverige har medeltemperaturen ökat mer än i södra Sverige. 
  • Somrarna har fått en temperaturökning med 0,5 grader och vintrarna har blivit mellan 1,5 till 2 grader varmare. 
  • Enligt beräkningar kommer Sveriges medeltemperatur att öka med ytterligare 2-3 grader till fram till sekelskiftet. 
  • Landområden värms snabbare än hav. 
  • En första uppvärmning gör att snö- och istäcken drar sig tillbaka vilket förstärker uppvärmningen eftersom minskad snö/is förändrar energiutbytet mellan hav/mark och atmosfär. 
  • Den del av världen som värms allra mest och snabbast är områden runt Arktis. 

Källa SMHI : http://smhi.diva-portal.org/smash/get/diva2:1712682/FULLTEXT01.pdf 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatförändringar i Sverige

Mer i ämnet