Rekordmånga ungdomar har kallats till mönstring. I Jämtlands län har 452 ungdomar födda 2006 mottagit kallelsen. Foto: Johan Nilsson/TT

452 unga från Jämtlands län ska mönstra i år

Publicerad

Nu har killar och tjejer födda 2006 kallats till mönstring av Plikt- och prövningsverket. I Jämtlands län har 452 personer mottagit kallelsen.

Rekordmånga ungdomar i Sverige har kallats till mönstring av Plikt- och prövningsverket. Av 110 000 ungdomar som är födda 2006 har 27 900 kallats till mönstring. Det är en ökning med 465 procent jämfört med 2017 då plikten återinfördes.

I Jämtlands län har kallelsen gått ut till 317 killar och 135 tjejer. Totalt är det 452 jämtar och härjedalingar som står inför prövning.

Mönstring i vår

Mönstringen sker mellan maj och april, och cirka 8 000 värnpliktiga kommer att bli uttagna för den 9-15 månader långa grundutbildningen.

Plikt- och prövningsverket skriver i ett pressmeddelande att värnpliktsutbildningen kommer inte påverkas nämnvärt av att Sverige blivit medlemmar i Nato i dagsläget.

Däremot kan man under utbildningen komma att öva i Sverige, men även utomlands tillsammans med utländska försvarsmakter, vilket man även har gjort tidigare.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör om hur Natomedlemskapet påverkar värnplikten i Sverige. Foto: Johan Nilsson/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.