Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Gemensamt påskdatum – ja eller nej? Här frågar SVT Södertäljeborna när syrisk-ortodoxa annandag påsk firades på kyrkogården. Foto: Maja Flygt/SVT

Får ta ledigt från skolan för att fira påsk – kyrkan i Södertälje vill se gemensamt påskdatum

Uppdaterad
Publicerad

Att den ortodoxa påsken inte inträffar samma datum som för de övriga kristna komplicerar firandet för Södertäljebor. Nu ska de syrisk-ortodoxa stiften gemensamt jobba för en förändring.

– Det är lite svårt att hinna med alla förberedelser inför påsken, man hade önskat att det var samma datum, säger Södertäljebon Tina Bakircioglu.

I måndags firade hundratals syrisk-ortodoxa assyrier/syrianer annandag påsk på kyrkogårdarna i Södertälje. Flera uttryckte att de tagit ledigt från skola och jobb för att inte missa firandet då det i år inte klassades som röd dag.

Bakgrunden är att majoriteten av de ortodoxa kyrkorna inte följer samma kalender som de katolska och protestantiska kyrkorna, vilket gör att påsken ofta inträffar olika datum.

Men nu är frågan om att fira under ett gemensamt datum högaktuell inom den syrisk-ortodoxa kyrkan som har ett 40-tal församlingar i Sverige. Inom kort ska båda kyrkostiften, med huvudsäten i Södertälje, skriva till den syrisk-ortodoxa patriarken, kyrkans högsta ledare i världen, för att försöka få igenom en förändring.

– Det skulle bli väldigt mycket enklare med ett gemensamt datum, inte minst för barn som går i skolan, säger Robert Halef, ordförande för det ena kyrkostiftet.

Biskoparna överens

Nu ska Södertäljesätena lobba för att få med sig fler i Europa på idén om ändrat datum. Därefter är det kyrkoledarna på högsta nivå som fattar beslut.

Hur stor tror du chansen är att det blir av?

– Det har diskuterats tidigare och inte gått igenom, då var inte båda biskoparna i Sverige överens. Det kan vara lättare nu när det finns en samsyn om att vi vill ha en förändring, säger Robert Halef.

Patriarken: kyrkans karaktär förändras

Den syrisk-ortodoxa patriarken som har sitt säte i Syrien, har i en tidigare intervju med SVT talat om hur kyrkan behöver passa in i livet för de som bor i västvärlden.

– Vår kyrkas karaktär förändras idag. När vi lägger fram nya förslag eller regler måste vi tänka på hur det passar vårt folk i utlandet också, sa Ignatius Aphrem Kerim, tidigare.

Men frågan är inte enkel och bevarandet av den egna traditionen väger starkt. Se hur Södertäljeborna resonerar i videon ovan.

Olika påskdatum

Eftersom de ortodoxa kyrkorna (förutom den finska ortodoxa kyrkan) följer den julianska kalendern för påskfirandet så inträffar det inte under samma datum som för protestanter och katoliker, som följer den gregorianska kalendern.

I övrigt följer den syrisk-ortodoxa kyrkan samma kalender som det svenska samhället och firar exempelvis jul samma datum som protestanter och katoliker.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.