Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Försvarsadvokat Jari Smolander säger att kvinnan förmodligen inte kommer överklaga domslutet. Foto: Polisens förundersökning, Fredrik Samuelson/SVT

Brände ner Ica Haga i Västerås med torrschampo och tändare – kvinna döms till rättspsykiatrisk vård

Uppdaterad
Publicerad

Med en flaska torrschampo tände kvinnan eld på matvarubutiken på Haga i Västerås. Nu döms hon till rättspsykiatrisk vård för bland annat grov mordbrand.

– Hennes spontana reaktion är att hon inte kommer att överklaga, säger kvinnans försvarsadvokat Jari Smolander.

Det var den 25 december förra året som en kvinna i 30-årsåldern gick in i butiken, i det som skulle sluta med att butiken brann ner till grunden.

Efter att ha försökt handla på krita och inte släppts ut ur butiken, sparkade hon sönder glasdörrarna. Hon kom tillbaka och satte inredning i brand genom att tända eld på en stråle från en torrschampoflaska.

Branden på Ica Haga i Västerås

Butiken gick inte att rädda och i dag har det mesta av resterna från Ica-butiken tagits bort.

Får rättspsykiatrisk vård

Utöver grov mordbrand döms kvinnan av Västmanlands tingsrätt också för ofredande, olaga hot samt ett fall av försök till misshandel efter att ha riktat eldstrålen mot en person vid butiken.

En halvtimme innan händelsen hade hon skrivits ut från psykiatrin i Västerås. Rättsmedicinalverket har konstaterat att kvinnan led av en allvarlig psykisk störning i samband med händelsen. Västmanlands tingsrätt gick på den linjen och dömer henne till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Ville hämnas på butiken

Kvinnans försvarare menade att hon inte hade uppsåt att bränna ner butiken, men rätten anser att hennes tydliga avsikt var att anlägga en brand i lokalen. Ett motiv kan, enligt rätten, vara hämnd för att hon inte fick handla varor på kredit. Västmanlands tingsrätt menar också att handlingarna kan ha varit ett rop på hjälp för att hon vägrats akutvård inom psykiatrin samma dag.

Hennes psykiska sjukdomstillstånd gjorde att hon inte fullt ut förstod hur farligt hennes agerande var, men det gör inte att hon kan frias från ansvar, skriver Västmanlands tingsrätt.

Kvinnan ska betala skadestånd till tre brottsoffer som hon hotade och ofredade i samband med branden. Hon döms också att betala 26 000 kronor i skadestånd till Ica Haga.

Här sätter kvinnan eld på Ica Haga i Västerås – med tändare och sprayflaska

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kvinnan använde tändare och en sprayflaska för att elda på Ica Haga i Västerås, som brann ned till grunden. Foto: Polisens förundersökning

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Branden på Ica Haga i Västerås

Mer i ämnet