Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s Mellanösternkorrespondent Samir Abu Eid strax efter att beskedet kommit att Israel säger nej till den föreslagna vapenvilan från Hamas. Foto: SVT, AFP

Hamas säger ja till förslag om vapenvila i Gaza – Israel utvärderar

Uppdaterad
Publicerad

Terrorstämplade Hamas har gått med på ett förslag om vapenvila i Gaza. Israel uppger att man utvärderar förslaget, men hävdar att det skiljer sig från det som tidigare legat på bordet.

På måndagskvällen meddelade Hamas att man accepterar ett förslag om vapenvila. Medlarna Egypten och Qatar ska ha fått nyheten i ett telefonsamtal med Hamasledaren Ismail Haniyeh.

Från israeliskt håll kom snabbt tveksamma signaler. Till nyhetsbyrån Reuters uppgav en israelisk tjänsteman att förslaget Hamas har accepterat är ett ”urvattnat” sådant från Egypten, som Israel aldrig har gått med på.

Krig mellan Israel och Hamas

Enligt den israeliska arméns talesperson Daniel Hagari utvärderas nu förslaget, rapporterar AP.

– Vi granskar alla svar vi får och tar det på största allvar, säger Hagari, som uppger att de militära operationerna i Gaza kommer att fortsätta som tänkt.

Även USA uppger att man utvärderar förslaget.

Oklara detaljer

Vad förslaget som Hamas har godkänt bygger på i detalj är okänt.

De uppgifter som läckt ut i media under de senaste dagarnas förhandlingar har talat om en vapenvila i flera steg. Den första delen skulle innebära en vapenvila i upp till 40 dagar i utbyte mot att 33 personer ur gisslan släpps. Israel kommer då även att släppa ett okänt antal palestinska fångar och successivt dra sig tillbaka från Gaza.

Hamas har upprepade gånger krävt en varaktig vapenvila, något som Israels premiärminister Benjamin Netanyahu inte varit intresserad av.

Biden varnar om Rafah

Bara timmar innan Hamas gick ut med sitt besked samtalade Joe Biden och Benjamin Netanyahu över telefon med anledning av Israels framryckning i gränsstaden Rafah.

Tidigt på måndagen inledde den israeliska militären, IDF, en evakuering av omkring 100 000 invånare i östra delarna av Rafah. Strax därefter slog israeliskt stridsflyg till mot delar av området.

Anfallen kommer sedan Hamas på söndagen genomfört en raketattack nära gränspassagen Kerem Shalom som dödade minst tre israeliska soldater.

Enligt Vita huset upprepade Biden oron över vad en offensiv mot Rafah, där omkring 1,2 miljoner människor befinner sig, skulle kunna få för konsekvenser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet