Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Diego Maradonas pokal från 1986 ska ut på auktion. Foto: Michael Lipchitz

Diego Maradonas försvunna pokal ska ut på auktion: ”Förväntar oss miljoner”

Uppdaterad
Publicerad

Under många år var Diego Maradonas ”Golden Ball”-pokal från VM i Mexiko 1986 försvunnen. Nu har den återfunnits och ska ut på auktion i Paris om en månad.

– Vi förväntar oss miljoner, säger en företrädare för auktionshuset Aguette och pratar då om engelska pund.

Det var efter att ha blivit utsedd till VM-turneringens bäste spelare 1986 som Maradona, lagkapten som bar Argentina fram till guldet, fick ta emot pokalen senare under året.

Sedan försvann pokalen, det ryktades att maffian i Neapel tagit den, ett annat sade att den stulits.

Vid en auktion i Frankrike 2016 köpte en anonym köpare flera olika föremål, där Golden Ball-pokalen var en av dessa. Köparen gjorde en egen undersökning och misstänkte att pokalen kunde ha tillhört Maradona och kontaktade både Fifa och Maradona utan att få kontakt.

Matchtröjan gick för 122 miljoner kronor

Auktionshuset har haft pokalen i ett år och gjort en grundlig undersökning för att säkerställa att det är rätt föremål.

– Tidigare har hans tröja mot England 1986 sålts för nio miljoner pund tror jag (122 miljoner svenska kronor) och matchbollen gick för för två miljoner pund (27 miljoner kronor), så vi förväntar oss miljoner, säger auktionshuset Augettes Francois Thierry till BBC.

Auktionen äger rum 6 juni. Två dagar tidigare ska en rättegång mot sjukvårdspersonal inblandad i Maradonas vård som slutade med hans död i november 2020 inledas i Buenos Aires. De anklagas för vårdslöshet och försummelse.

ARKIV: Maradonas tröja såld för 87 miljoner kronor (4 maj 2022)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mardonas tröja såld för 87 miljoner kronor. Foto: TT/Reuters

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.