Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör mer om varför hyrläkarna bojkottar regionerna. Foto: SVT

Hyrläkare vägrar arbeta i Norrbotten och andra regioner – missnöje med nytt avtal

Uppdaterad
Publicerad

Hyrläkarna kommer tacka nej till samtliga erbjudanden om arbete i Norrbotten och andra regioner. Anledningen är att de inte tycker att de fått vara med och diskutera det nya avtalet.

– De skyller sin ekonomiska kris på oss, säger läkaren Marco Vergari.

Under fyra års tid har Stefan Petersson på Västra Götalandsregionen arbetat för att ta fram ett nytt avtal gällande hyrpersonal inom vården. Ett avtal som samtliga 21 regioner har anslutit sig från den 1 april.

Hyrpersonal stod för 5,1 procent av den totala kostnaden för vården i landet under 2023. En siffra som växt successivt de senaste åren.

– Det nya avtalet behövs för att kunna göra spelreglerna tydligare, så varje region vet vad de ska förhålla sig till, säger projektledaren Stefan Petersson.

Hyrläkarna rasar

Svenska konsultläkarföreningen bildades drygt två månader efter att avtalet blivit officiellt och har redan 500 medlemmar. De väljer nu att tacka nej till samtliga arbetsförfrågningar tills en kommunikation inletts med Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).

– SKR har tagit fram ett ensidigt avtal som i praktiken inte är något annat än en lönekartell, säger medlemmen och legitimerade läkaren Marco Vergari.

Inte sannolikt att återvända

Han har själv varit i Norrbotten och arbetat inom vården. Men i nuvarande situation är det inte sannolikt att det kommer hända igen.

– Om vi, som har redan fasta jobb i branschen, ska offra våra semestrar för att backa upp vården kan vi inte göra det för mindre än vad en rörmokare tar per timme.

Nya hyravtalet

Här är det nya avtalets huvudpunkter.

  • Alla 21 regioner ska följa avtalet.
  • Inga direktupphandlingar.
  • Övergripande avtalsförvaltning.
  • Nationell prissättning, tre olika priszoner.
  • Behöriga beställare.
  • 12 månaders karens gäller. Konsulten får inte vara eller ha varit anställd i den region som avropet sker ifrån, under de senaste tolv månaderna.
  • Två kriterier gäller för tilldelning av uppdrag – tid och kontinuitet.
  • Avropet får inte överstiga 12 månader.
  • Tilldelning sker två gånger om året.

Källa: Västra Götalandsregionen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.