Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så påverkar vädret granbarkborren – hör skogskonsulent Mattias Engman. Foto: SVT

Nu vaknar granbarkborren – kamp mot klockan för skogsägare

Uppdaterad
Publicerad

Granbarkborrens svärmning är nära förestående. De första tecken kommer från Skogsstyrelsens övervakning av granbarkborrefällor utanför Nyköping. När svärmningen startar blir det bråttom för skogsägare.

– De har ungefär fem veckor på sig att leta upp angripna träd, märka upp dem och få ut dem ur skogen, säger Mattias Engman, skogskonsulent.

På ett hygge utanför Nyköping står tre granbarkborrefällor som töms varje vecka och antalet granbarkborrar räknas. Det är här som Skogsstyrelsen får indikationer på om det kan vara en svärmning på gång. Alltså när granbarkborrarna lämnar sina hål under barken och flyger ut för att hitta nya träd att angripa.

Kamp mot klockan

När larmet går startar en kamp mot klockan för skogsägarna. Tanken är att få ut så många angripna träd som möjligt innan nästa generation granbarkborrar sprider sig från de träden.

– Då bekämpar vi granbarkborren, samtidigt som vi kan rädda virkesvärdet, säger Mattias Engman.

Granbarkborren är den insekt som gör mest skada på granskogarna och under maj till augusti är det störst risk för skador, enligt Skogsstyrelsen.

Ökad aktivitet vid värme

Den här gången fastnade i snitt 800 granbarkborrar i de tre fällorna.

– Än så länge har inte svärmningen kommit igång på allvar. Vi har en liten svärmning och förmodligen har inte alla kommit igång ännu och vi kommer att hitta fler granbarkborrar när det blir varmare, säger Mattias Engman.

Hur mycket betyder vädret för granbarkborren? Hör Mattias Engman berätta i videoklippet ovanför, där får du också höra den ovanliga upptäckten efter förra årets kalla sommar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.