Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så sanerar du ditt hus från getingar. ”Då skulle jag faktiskt dammsuga upp dem”. Hör tipsen från getingexperten Mireya Hansson. Foto: Hasse Holmberg

Experten tipsar om hur du tar bort getingbon i ditt hem

Publicerad

Värmen har fått getingdrottningarna att vakna och börja jakten på en lämplig plats för sitt bo. Vill du slippa getingar vid uteplatsen, tipsar experten om att agera redan nu.

Getingdrottningarna befruktades förra sommaren och är redo att lägga sina ägg, berättar Mireya Hansson, skadedjurstekniker på Anticimex.

– Det är nu det börjar, säger hon.

Några av de platser som är attraktiva för getinghonornas framtida boende är kvisthål och ventilationer som inte är tätade. Sprickor i panelen, håligheter i fasaden och utstickande tak kan också fungera som lämpliga platser för ett getingbo.

Men för de som inte ser något problem med att samsas med getingarna, finns det ingen anledning att agera.

– Har du ett getingbo som inte sitter där ni äter och inte stör, låt det vara. De hjälper till att pollinera, säger Mireya Hansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.