Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Frågan om kortare arbetstid har skapat debatt den senaste tiden. Foto: SVT

Krönikören: Inte konstigt att unga i dag vill jobba mindre

Uppdaterad
Publicerad

Unga vill i dag jobba allt mindre samtidigt som materiell lyx blir allt viktigare.

– Det kan ju låta som en ung generation som bara är girig och lat, men då tror jag att man hamnar fel i hur man tolkar den här generationens viljor, säger programledaren och krönikören Nanna Olasdotter Hallberg till Ekonomibyrån.

Den senaste tiden har frågan om kortare arbetstid varit uppe för debatt. Under årets LO-kongress kommer diskussioner om att lagstadga förkortad arbetstid spås få stort utrymme. En Novus-undersökning från november visar att dagens unga vill jobba mindre än tidigare generationer. Samtidigt har materiell lyx blivit allt viktigare, enligt Nanna Olasdotter Hallberg.

– Det finns en paradox i det hela. Samtidigt som unga kanske hellre tar ut tid än pengar, så har vi kanske aldrig levt i en tid som fokuserar så mycket på konsumtion som vi gör i dag, säger hon till Ekonomibyrån.

Ekonomibyrån

Hon tycker inte att det är konstigt att unga i dag vill jobba mindre.

– Unga i dag är den första generationen som inte får det bättre än sina föräldrar. Villa, Volvo och vovve kanske i dag känns ganska ouppnåeligt och då tror jag att istället för att jobba ihjäl sig väljer man att ta ut tid för att spendera med nära och kära, säger Nanna Olasdotter Hallberg.

”Unga lite mer bortskämda”

En som är kritisk till att lagstifta om en förkortad arbetstid är Benjamin Dousa, vd på Företagarna. Han ser också ett värderingsskifte från jobb till ledig tid bland de unga.

– Jag hoppas att det är så. Nu kanske jag klankar ner på min egen generation men det kan ju också vara så att unga människor generellt sett kanske är lite latare och lite mer bortskämda, säger han till Ekonomibyrån.

Missa inte Ekonomibyråns senaste avsnitt Äntligen torsdag! i SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekonomibyrån

Mer i ämnet