Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör ”Eva” berätta om när övergreppen uppdagades – och relationen till förövaren. Hennes röst har bytts ut med hjälp av AI. Foto: Filip Hannu/SVT

Hennes dotter våldtogs av familjens vän: Ett livstidsstraff

Uppdaterad
Publicerad

När ”Eva” öppnade dotterns dagbok blev det början på en lång rättsprocess. Flera års övergrepp bubblade upp till ytan och en nära vän till familjen dömdes till fängelse.

– Vårt liv förändrades på en sekund. Tryggheten som jag trodde att vi hade uppfostrat henne i, den fanns inte mer, säger mamman.

Det var i april förra året som Eva, som egentligen heter något annat, tillsammans med sin dotter polisanmälde den närstående mannen. Ett startskott på en lång förundersökning där det visade sig att ytterligare en flicka blivit utsatt.

Tiden innan mannen häktades var tuff.

– Det framkallade så mycket sorg, ilska och ångest att se honom röra sig fritt i samhället även om vi visste att han var fortsatt misstänkt, säger Eva.

”Han tog vår dotters barndom”

Mannen, som i dag är i 70-årsåldern, förnekade brott och när parterna möttes i rättssalen upplevde Eva att mannen var oberörd.

– Det kändes som att han inte förstod att han har tagit ifrån vår dotter hennes barndom, säger hon.

Det gjorde domstolen och ungefär tio månader efter polisanmälan dömdes mannen till sex års fängelse och skadestånd.

Hade önskat hjälp i svåra chocken

För dottern och familjen fortsatte processen att hitta tillbaka till en normal vardag – och de tipsades om olika stödorganisationer.

– Men allt det där måste du ta tag i själv. Det är ingen som tvingar sig på ett offer eller familjen till ett offer, säger Eva och fortsätter:

– I den chocken hade jag önskat att någon hade gjort det.

Vill se ökat stöd för brottsoffer

Traumat som dottern och familjen har gått igenom beskriver Eva som ett livstidsstraff. Nu hoppas hon att skyddsnätet för brottsoffer blir starkare.

– Det handlar mycket om hur förövarna ska rehabiliteras och återanpassas i samhället. Men det saknas diskussion om hur man ska hjälpa brottsoffer.

I klippet berättar Eva om övergreppen och relationen till förövaren.

Exempel på stöd till unga brottsoffer

Brottsofferjouren, barn och unga

Få stöd om du utsatts för brott, blivit vittne till ett brott eller om någon i din närhet har utsatts för ett brott. Ring 116 006, chatta eller mejla.

Föreningen Tillsammans

Här kan du få stöd om du har blivit utsatt för sexuella trakasserier, sexuella övergrepp eller annat sexuellt våld. Du kan ringa 073-983 36 28 eller mejla.

Freezonen kvinno-, tjej- och brottsofferjour

Här kan du få stöd om du har blivit utsatt för hot, våld eller brott. Du kan ringa 0733-30 30 28 eller chatta.

Storasyster

Chatta med någon som kan ge dig råd och stöd om du utsatts för sexuella övergrepp eller våldtäkt. Du kan också få stöd om du är närstående till någon som blivit utsatt.

Rise

Stöd om du har blivit utsatt för incest eller andra sexuella övergrepp som barn. Chatta, mejla eller ring 08–696 00 95.

Källa: umo.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.