Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se bilder från tiden efter Sanna Zentio operation och hör varför hon i dag tycker att hon utsatte sig för en för stor risk. Hör också vad hon tycker att andra ska tänka på när de funderar på att göra ett ingrepp utomlands. Foto: SVT/privat

Sanna från Eskilstuna ångrar BBL-operationen i Turkiet: ”Inte värt det”

Uppdaterad
Publicerad

27-åriga Sanna Zentio från Eskilstuna ångrar sin rumpoperation i Istanbul. Hon fick inte det resultat hon ville ha – och i dag anser hon att hon utsatte sig för en alldeles för stor risk.

Sanna är född och uppvuxen i Eskilstuna, men bor i dag i Göteborg. Hon jobbar som influencer och har tiotusentals följare på sociala medier.

Under förra våren bestämde hon sig för att göra en rumpförstorning – en ”Brazilian butt lift”, eller BBL – i Turkiet. Det är ett ingrepp som innebär att man med hjälp av det egna kroppsfettet förstorar rumpan genom injicering.

Farligt ingrepp

Operationen är riskfylld och kan leda till cystor, infektioner, fettemboli, blodproppar och har kallats världens dödligaste skönhetsingrepp. Sanna gjorde en så kallad ”Safe BBL”, vilket innebär att kirurgerna tar hjälp av en ultraljudskamera för att försäkra sig om att fettet hamnar rätt för att på så sätt minimera riskerna.

Hon var positivt inställd från början men tyckte att det blev en obehaglig upplevelse. Hon klarade sig utan komplikationer. Men på flera håll i landet vittnar vården om att patienter kommer tillbaka till Sverige med problem efter sina utlandsoperationer, och att det i sin tur tränger undan annan vård.

– Har man en infektion eller behöver söka läkarvård är det klart att man ska vända sig till sjukhus när man kommit hem igen. Även om det är jobbigt att det tar plats av andra patienter, tycker Sanna.

BBL-operation extra stor risk

För henne medförde BBL-operationen en extra stor risk, eftersom hon tidigare genomgått en njurtransplantation.

Hur ser du på det personliga ansvaret för din egen kropp, med tanke på de stora risker som finns?

Jag tänkte väl inte så mycket just då. Han som var min doktor i Turkiet och genomförde operationen hade tidigare transplanterat njurar, så det blev som en trygghet att han har kunskap om vad det innebär. Jag tror att det gjorde valet enklare att göra BBL-operationen hos honom än att göra det på de andra klinikerna.

Se bilderna på Sanna efter operationen i videoklippet ovanför – och hör varför hon i dag tycker att hon utsatte sig för en för stor risk

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.