Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Protesterna har spridit sig över hela USA. Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier, ser vissa likheter med protesterna mot Vietnamkriget: ”Det är ekon från 1968”. Foto: SVT

Toppuniversitet ska granskas för hantering av studentprotester

Uppdaterad
Publicerad

Universitetsprotesterna mot Israel och kriget i Gaza pågår just nu med full kraft över hela USA och fler än 500 personer har frihetsberövats.

Nu ska Columbia University granskas för sin hantering av protesterna.

Studenters protester mot Israels krigföring i Gaza fortsätter på flera universitet i hela USA. På Columbia University har en stor grupp protesterande byggt ett ”Gaza-solidaritetsläger” på campus.

Nu vill universitetsrådet granska Columbias ledning för deras hantering av protesterna och för beslutet att kalla polisen till universitetsområdet. Ledningen har anklagats för att ha kränkt den akademiska friheten och såväl studenters som professorers rättigheter, skriver New York Times.

Universitetsprotesterna i USA

Samma ledning blev tidigare i veckan utfrågad i kongressen över hur man behandlar de anmälningar om antisemitism på campus, som blivit allt fler i takt med de eskalerande protesterna, rapporterar Axios.

Hundratals frihetsberövade

Sammantaget har över 550 personer frihetsberövats under den senaste veckan, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. På flera universitet påverkar oron lärosätenas verksamhet.

– Nyligen meddelade University of Southern California att de ställer in sin avslutningsceremoni som skulle äga rum nästa vecka, säger Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier.

Flera har vittnat om våld från polis och studenter menar att protesterna hade gått lugnt till om inte poliserna hade agerat mot demonstranterna med sådan kraft.

”Problem för Biden”

Campusdemonstrationerna har också blivit ett problem för Joe Biden, enligt Dag Blanck.

– Biden är en stor Israelvän och har stått på Israels sida hela tiden sedan 7 oktober. Men han är också en förespråkare för en tvåstatslösning och är inte ett stort fan av den nuvarande regeringen i Israel.

Nu kan demokrater som röstade på honom i förra valet börja tveka, på grund av hans stöd för Israel, menar Blanck.

Många studenter engagerade sig i protesterna mot Vietnamkriget 1968 genom att bygga stora solidaritetsläger på sina campus och med dagens campusprotester i USA kan man enligt Dag Blanck dra vissa paralleller.

– Studenter engageras ofta i sådana här frågor och att ockupera campus med tältläger är ekon från 1968, säger Dag Blanck.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Universitetsprotesterna i USA

Mer i ämnet