Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Hanna Marklunds reaktion – pekar ut risk med nya samarbetet Foto: Bildbyrån

Experten om Rosengård och FC Köpenhamn: ”Helt nödvändigt”

Publicerad

Rosengårds samarbete med Köpenhamn är en förutsättning för att Rosengård ska finnas kvar som en toppklubb i svensk damfotboll, det tycker SVT Sport expert Hanna Marklund.

– Man har varit ledande i svensk damfotboll och det vill man fortsätta vara, säger hon.

FC Rosengård inleder ett samarbete med den danska storklubben FC Köpenhamn.

Köpenhamn ska hjälpa Malmöklubben med talangutveckling på såväl dam- som herrsidan.

Samtidigt ska Rosengård hjälpa Köpenhamn i klubbens uppstart av dam- och flickfotboll.

Hanna Marklund menar att det finns vissa skillnader mellan att bedriva elitfotboll för damer och herrar. Därför kommer Köpenhamn ha stor nytta av Rosengårds kunskaper när de under sommaren startar sin damverksamhet.

– Har man inte varit på damsidan och gör på samma sätt som på herrsidan är det inte säkert att det funkar. Man har inte uppbyggda och etablerade kontakter. Man kanske inte vet vad som krävs fotbollsmässigt. Men även hur man behöver träna rent specifikt eftersom tjejer och killar har olika fysiska förutsättningar, säger Hanna Marklund.

Hör Hanna Marklund om varför hon tror att Rosengård var tvungen att förändra något för att finnas kvar i elitfotbollen och vilka risker hon ser med samarbetet mellan Rosengård och Köpenhamn, i spelaren ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.