Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anette Zackrisson som utreder sexualbrott mot barn berättar: Så pratar du med barn om övergrepp på nätet. Foto: Bodil Ljungberg/SVT

Så pratar du om övergrepp med dina barn – polisen: ”Sexdebuten sker ofta på nätet”

Publicerad

Barn möter sex i betydligt lägre åldrar idag än tidigare. Det handlar om internets intåg i våra liv, menar Polisen i Dalarna.

– Väldigt unga barn utsätts, och ju yngre man är desto svårare är det att hantera det man möter, säger Anette Zackrisson på Polisen Dalarna.

Hon och kollegan Martin Karlkvist utreder brott där barn och unga utsatts för sexualbrott efter nätkontakter. Att det handlar om övergrepp är inte alltid självklart för barnet. Polisen menar att beteenden som vi tidigare inte tyckt varit acceptabla har normaliserats på nätet och att det blir svårare för barn och unga att sortera vad som är okej eller inte.

– Idag behöver inte sexdebuten ske fysiskt när man träffar någon, utan den sker ofta på nätet i olika former, säger Anette Zackrisson.

Svårt att veta vad som är ett brott

Beteenden normaliseras och det kan vara svårt för unga att skilja på vad som är okej och vad som är ett brott. Polisens uppmaning är att så tidigt som möjligt ta upp ämnet med sina barn för att undvika övergrepp.

Hur ska samhället hantera utvecklingen?

– Anmäl om du misstänker ett brott. Men problemet är större än att polisen utreder brott. Alla myndigheter från skola till socialtjänst och inte minst föräldrar måste ha en dialog med barnen om hur man har en säker vardag på nätet, säger Martin Karlkvist, och tipsar om att föräldrar kan få stöttning på polisens hemsida

I videon ovan: Så pratar du med dina barn om sex och övergrepp på nätet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.