Live

Senaste nytt om kriget i Gaza och upptrappningen i Mellanöstern

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober har situationen eskalerat till ett fullskaligt krig. Konflikten har också vidgats till att omfatta närliggande områden. SVT rapporterar live från kriget och säkerhetsläget i regionen.

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober har situationen eskalerat till ett fullskaligt krig. Konflikten har också vidgats till att omfatta närliggande områden. SVT rapporterar live från kriget och säkerhetsläget i regionen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Desperata förhållanden för personer på flykt i Gaza när avloppssystemen inte fungerar. Foto: UNITED NATIONS TELEVISION

Senaste nytt om Hamas och Israel

Blinkens uppmaning: "Acceptera Israels förslag"

USA:s utrikesminister Antony Blinken anser att Hamas snarast bör acceptera det förslag på vapenvila som Israel lämnat i utbyte mot att Hamas släpper gisslan. Enligt Blinken är Israels förslag "ovanligt generöst".

Under måndagen anlände en delegation från Hamas till Kairo för samtal tillsammans med medlarländerna Egypten och Qatar. Än så länge är det dock tyst från förhandlingarna.

En representant för palestinska myndigheter säger till Reuters att "det ser bättre ut denna gång" men ville inte svara på om en uppgörelse var nära förestående eller inte.

Hamas uppger att ett skriftligt svar på Israels förslag om vapenvila kommer att skickas. Beskedet kom sent på måndagen efter en intensiv dag av förhandlingar.

USA:s utrikesminister Antony Blinken är i Saudiarabien för samtal om konflikten mellan Israel och Hamas, samtidigt som företrädare för Hamas rest till Egypten för fortsatta samtal om vapenvila.

Överblick

Markerad händelse

Spanien: Tillståndsstopp för fartyg med Israelvapen

Spanien har vägrat ge tillstånd till ett fartyg lastat med vapen till Israel att lägga till vid den sydöstra hamnen i Cartagena den 21 maj. Det rapporterade landets utrikesminister Jose Manuel Albares till reportrar i Bryssel på torsdagen, enligt AlJazeera.

Albares sa att tillståndsvägrandet är förenligt med Spaniens policy att förbjuda export av alla vapen till Israel sedan krigets start i oktober.

Marianne Danica bär nästan 27 ton explosivt material från Madras, Indien, rapporterade tidningen El Pais.

Markerad händelse

Arabiska ledare efterfrågar FN-styrkor

Arabiska ledare kräver gemensamt att FN:s fredsbevarande styrkor sätts in på ockuperade palestinska områden tills en tvåstatslösning uppnåtts.

Vid Arabförbundets toppmöte i Bahrain utfärdade ledarna "Manama-deklarationen", som inkluderar en uppmaning att fastställa en tidsram för att nå en tvåstatslösning, och att FN:s säkerhetsråd utfärdar en resolution om att upprätta en palestinsk stat.

FN har inga fredsbevarande trupper i Israel eller de palestinska territorierna men har mer än 10 000 fredsbevarande styrkor längs Israels gränsregioner, som UNIFIL i Libanon och UNDOF i Syrien.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

FN: Alla gränsövergångar måste öppnas

FN:s biträdande talesperson Farhan Haq upprepar att alla gränsövergångar till Gaza åter måste öppnas för att möjliggöra effektiva humanitära hjälpinsatser.

Det var när Haq riktade tacksamhet till USA för landets arbete gällande den nyinstallerad flytande hamnen i Gaza (som FN planerar att distribuera humanitärt bistånd via), som han betonade att marktillgången till territoriet fortfarande är avgörande:

- Landvägar är den mest lönsamma och effektiva metoden för biståndsleverans, och det är därför vi behöver öppna alla övergångar. För att avvärja svältens fasor måste vi använda den snabbaste och mest uppenbara vägen för att nå folket i Gaza – och för det behöver vi tillgång till land nu.

Se den nya hamnen i klippet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Källor: Egypten avfärdar plan för Rafahövergång

Egypten har avfärdat ett israeliskt förslag om att öppna gränsövergången mellan Rafah och Egypten, det uppger två egyptiska säkerhetskällor för Reuters.

Egypten anser att palestinska myndigheter ska ha kontroll över gränsövergången på den palestinska sidan. Israel har ett villkor för hur den ska styras om Israel lämnar Gaza, enligt uppgifterna. Men det framgår inte vad Israel vill.

Gränsövergången Rafah beskrivs som extremt viktig för att leverera nödhjälp till civilbefolkningen i Gaza.

Videon ovan är från 7 maj när Israel tog kontroll över Rafahgränsen.

Markerad händelse

Flytande hamn i Gaza klar

Den provisoriska hamn som ska användas för att leverera förnödenheter till civilbefolkningen i Gaza är klar, meddelar USA:s militär på X.

Den flytande bryggan, bestående av pontoner, blev klar för drygt en vecka sedan och har nu förankrats vid Gazas kust.

Enligt USA:s militär kommer hjälpleveranser som fraktas sjövägen kunna föras in i Gaza de kommande dagarna.

Förväntningarna är till en början att 90 lastbilar om dagen ska frakta nödhjälp från lastfartygen, in till land.

Flytande hamn.
Foto: USA:s försvarsdepartement

Israeliska soldater dödade av egna militären

Fem israeliska soldater har dött i Jabalia i norra Gaza, uppger Israels militär (IDF).

Enligt IDF:s egna utredning har soldaterna dött i samband med att en stridsvagn beskjutit en byggnad där militären trodde att fienden befann sig, uppger israeliska medier.

Ytterligare sju soldater uppges ha skadats i beskjutningen, varav tre allvarligt.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Försvarsministern kräver Gazaplan av Netanyahu

Israels försvarsminister Yoav Gallant kritiserar premiärminister Benjamin Netanyahu i ett tv-sänt tal på onsdagskvällen.

Gallant menar att den enda fungerande lösningen efter kriget är att etablera ett lokalt "icke-fientligt" palestinskt styre i Gaza, en fråga han lyfte redan den 7 oktober.

Att frågan ännu inte har diskuterats i krigskabinettet kan tolkas som att Israels militär ska styra i Gaza, säger Gallant.

– Det är ett negativt och farligt alternativ för Israel, säger han.

Benjamin Netanyahu har genomgående framhållit att Israels mål med krigföringen i Gaza är att utrota Hamas.

Hamas kräver fortsatt inflytande i Gaza

Terrorstämplade Hamas kräver fortsatt inflytande i hur Gaza ska styras efter kriget, säger ledaren Ismail Haniyeh i ett tv-tal.

– Hamas-rörelsen är här för att stanna och det
kommer att vara upp till rörelsen och alla nationella (palestinska) fraktioner att bestämma hur Gaza ska styras efter kriget, säger han.

Benjamin Netanyahu, Israels premiärminister, säger att frågan om Gazas styre är irrelevant "så länge Hamas ännu är intakt".

Hamas ledare, Ismail Ismail Haniyeh Foto: AP Photo/Vahid Salemi
Markerad händelse

Fartyg med 100 ton nödhjälp på väg till Gaza

Det första brittiska fartyget, med nära 100 ton nödhjälp, är nu på väg från Cypern mot den pir som byggts utanför Gazas kust. Det rapporterar Reuters med hänvisning till det brittiska utrikesdepartementet.

Piren syftar till att påskynda flödet av humanitärt bistånd in i krigsdrabbade territorium.

Enligt Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak jobbar landet tillsammans USA och Cypern för att etablera en hjälpkorridor via kusten.

Sunak säger också att dagens sändning är ett "viktigt ögonblick" för att öka flödet via denna hjälpkorridor.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

EU: Strider i Rafah försämrar relationen med EU

Israel bör genast sluta med militära operationer i Rafah och återupprätta gränsövergången vid staden, skriver högt uppsatta representanter inom EU i ett pressmeddelande.

Israel ska ha bett de över en miljon flyktingarna som befinner sig i Rafah att evakuera, något som inte skulle vara säkert, menar EU. Israel måste följa internationell rätt, fortsätter representanterna.

Om Israel fortsätter sin krigföring i Rafah kommer detta att ha betydande negativa effekter på Israels relation med EU, menar de.

Israel utför just nu, enligt de själva, "precisa operationer" Rafah. Hör militärens talesperson i klippet ovan.