Live

Senaste nytt om kriget i Gaza och upptrappningen i Mellanöstern

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober har situationen eskalerat till ett fullskaligt krig. Konflikten har också vidgats till att omfatta närliggande områden. SVT rapporterar live från kriget och säkerhetsläget i regionen.

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober har situationen eskalerat till ett fullskaligt krig. Konflikten har också vidgats till att omfatta närliggande områden. SVT rapporterar live från kriget och säkerhetsläget i regionen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Desperata förhållanden för personer på flykt i Gaza när avloppssystemen inte fungerar. Foto: UNITED NATIONS TELEVISION

Senaste nytt om Hamas och Israel

Hamas har publicerat video på gisslan i Gaza

Hamas har publicerat en video som visar det första livstecknet från två gisslan som fortfarande hålls i Gaza, rapporterar BBC.

Personerna i videon är två män från Israel och USA. När den spelats in går inte att fastställa, men högtiden Pesach nämns vilket kan indikera att klippen är relativt nya.

"Jag har varit i Hamas fångenskap i 202 dagar. Situationen här är svår och obehaglig", säger en av dem.

Videon har fått männens familjer att sätta ytterligare press på Netanyahu att förhandla fram ett avtal med Hamas.

Totalt tros Hamas fortfarande hålla omkring 130 personer gisslan av de drygt 250 som tillfångatogs under attacken den 7 oktober.

 Aviva Siegel, en frigiven gisslan, och hennes dotter Elan håller i ett fotografi av sin far som kidnappades av Hamas-militanter den 7 oktober 2023, talar under en demonstration.
Den ena mannen kidnappades tillsammans med sin fru Aviva Siegel, som sedan frigavs under en kort vapenvila i november. På bilden syns hon tillsammans med parets dotter under en demonstration för de gisslantagna. Foto: Jose Luis Magana/AP

Överblick

Markerad händelse

Unicef: Matlagren tar slut idag i Rafah

Mat- och bränslelagren i Rafah riskerar att ta slut på lördagen, uppger FN-organet Uncifes katastrofsamordnare i området. Samtidigt beordrar Israels militär evakueringar av hundratusentals människor i staden.

Redan på lördagen väntas matlagren för boende i den södra delen av Gazaremsan ta slut, enligt Unicefs katastrofsamordnare Hamish Young, och det sista fungerande bageriet är på väg att få slut på bränsle.

Han varnar också för att bristen på bränsle riskerar att minska tillgången på dricksvatten och sanitära anläggningar. Det innebär att sjukhusen i området inte längre kan tillhandahålla livsviktig vård.

En familj som flyr gränsstaden Rafah. Foto: AFP

Hamas: Gisslan har dött av skador efter israelisk attack

En av männen som togs som gisslan av Hamas den 7 oktober uppges ha dödats av skadorna efter en israelisk attack för mer än en månad sedan. Det enligt terrororganisationen Hamas, rapporterar Reuters.

Flera flyganfall över norra och centrala Gaza

Minst 37 personer ska ha dödats i de norra och centrala delarna av Gaza, enligt det Hamaskontrollerade hälsodepartementet, rapporterar Reuters.

Enligt uppgifter till Haaretz vittnar invånare på norra Gazaremsan om en rad flyganfall i områdena Jabaliya, Beit Lahia och Gaza City i norra Gaza, samt i Deir al-Balah-området i centrala Gaza.

På lördagsmorgonen uppmanade den israeliska militären människor i Gaza att evakuera från östra Rafah och norra Gaza, i ett meddelande på X.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Sjukvården kollapsar efter attacker mot Rafah

Rafahs största sjukhus Abu Youssef al-Najjar har slutat att ta emot patienter till följd av striderna. På sjukhuset, som är ett förlossningssjukhus och drivs av Förenade Arabemiraten, föddes i snitt 85 barn per dag innan de slutade att ta emot patienter.

Se inslaget från sjukhuset i videon ovan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Evakuering i Rafah: "Vet inte vad vi ska ta oss till"

Israeliska militären uppmanar människor i Gaza att evakuera från fler områden, skriver IFD:s arabiska talesperson på X.

Människor i Jabaliya och Beit Lahiya i norra Gaza stad uppmanas ta sig till skyddsrum väster om staden.

I Rafah har IDF beordrat nya evakueringar från östra delen. Människorna uppmanas att ta sig till Al-Mawasi, som Israel har pekat ut som en humanitär zon.

Parallellt rapporteras om anfall och strider från flera delar av Gaza. Det är oklart om det rör sig om en större operation i Rafah eller en mindre, riktad lik de Israel genomfört den senaste veckan.

Tidningen The Jerusalem Post skriver att Israel gått in med marksoldater i området, med hänvisning till palestinska källor.

Amanda Lind (MP) vill se hårdare press på Israel

Sverige bör pressa Israel hårdare för att få slut på kriget i Gaza. Det anser Miljöpartiets språkrör Amanda Lind, som anser att ekonomiska sanktioner kan vara ett steg i denna riktning.

- Vi måste se över handelsavtalen, vapenavtalen både i Sverige och i EU. Vi tycker ju att regeringen gör alldeles för lite, säger hon i Ekots lördagsintervju. (TT)

Miljöpartiets nya språkrör Amanda Lind.
Markerad händelse

FN: Ingen hjälp till södra Gaza på tre dagar

Det har gått tre dagar sedan humanitärt bistånd passerade de södra gränsövergångarna till Gaza, rapporterar FN:s livsmedelsprogram (WFP) i ett inlägg på X.

Endast ett bageri fungerar i Rafah, en stad där cirka 1,4 miljoner palestinier är på flykt och där den israeliska militären ökar aggressionen inför en eventuell markinvasion.

Markerad händelse

USA kritiserar Israel men stoppar inte export

Israels användning av vapen från USA kritiseras i en rapport från det amerikanska utrikesdepartementet. I rapporten skriver utrikesdepartementet att amerikanska vapen kan ha använts för att bryta mot humanitär lag. Rapporten bedömer det som
"rimligt att bedöma".

Men det finns inte nog med bevis för att stoppa leveranser, enligt rapporten.

FN röstade för utökad palestinsk status

Generalförsamlingen i FN har röstat om att ge de palestinska områdena utökade representations- och deltagarrättigheter inom organisationen.

En stor marginal röstade för - 143 röstade för, 9 röstade mot och 25 länder avstod från att rösta. Sverige avstod från att rösta.

”Sveriges erkännande av Palestina och stödet för en tvåstatslösning förändras inte av vår röst i den här resolutionen. Stegen mot Palestinas fulla medlemskap i FN bör dock inte bara vara symboliska utan del av en tvåstatslösning där Israel och Palestina kan samexistera i fred och säkerhet.", skriver utrikesminister Tobias Billström till SVT.

Resolutionen ger Palestina betydligt större rättigheter att delta i generalförsamlingens sammanträden än de har i dag, men innebär inte att de får rösträtt.

Israels säkerhetskabinett: Godkänner expansion av IDF-operation

Under torsdagskvällen ska israels säkerhetskabinett ha godkänt en utvidgning av IDF:s operation i Rafah, enligt nyhetsförmedlaren Axios.

Två av de icke namngivna källorna sade till Axios att detta skulle vara en ”måttfull expansion” som inte passerar USA:s president Joe Bidens "röda linje", medan den tredje sade att det skulle kunna ses som att passera linjen.

Tidigare i veckan sade USA:s president Joe Biden sagt att USA kommer att stoppa vapenleveranser om Israel gör allvar av planerna på en stor markinvasion i Rafah.