Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Folk är beredda att testa andra typer av partier”. Hör Per Söderpalm, opinionsansvarig på Verian, analyserar resultatet i väljarbarometern. Foto: Samuel Steén/TT, Pontus Lundahl/TT, Samuel Steén/TT

SVT/Verian: Flera partier riskerar falla ur Europaparlamentet

Uppdaterad
Publicerad

Liberalerna riskerar att bli utan representant i EU-parlamentet, visar SVT/Verians första väljarbarometer till EU-valet 2024. Med en dryg månad kvar till EU-valet är L det enda parti som ligger under valspärren, men KD och C är inte långt ifrån.

– Partierna får svårt att behålla alla sina mandat som det ser ut i dag, säger Per Söderpalm, opinionsansvarig på Verian.

För L, KD och C ser EU-valet ut att bli en rysare. Liberalerna som vill framstå som Sveriges mest EU-vänliga parti får 3,7 procent av stödet i SVT/Verians första väljarbarometer till EU-valet 2024, vilket alltså är under gränsen för att komma in i EU-parlamentet.

– Det kommer krävas en bra valrörelse för att Liberalerna ska få ett mandat, säger Per Söderpalm på Verian.

EU-val 2024

KD och C balanserar på gränsen

Kristdemokraterna får 4,2 procent, vilket är mer än en halvering jämfört med valresultatet 2019. Centerpartiet får 4,5 procent och är den stora förloraren i förhållande till resultatet i föregående EU-val. Då fick partiet 10,8 procent.

Enligt Per Söderpalm ger resultatet en tidig indikation på hur väljarna ser på partierna, men mycket kan fortfarande hända, menar han:

– Rörligheten i väljarkåren brukar vara stor i EU-val, om någon lyckas bra i en debatt kan det lyfta ett parti till exempel.

Så skulle svenska folket rösta om det var val i dag. Frågan som Verian ställt är: ”Vilket parti kommer du rösta på i årets val till Europaparlamentet?” Foto: SVT

Starkt stöd för MP och V

Jämfört med resultatet i den senaste väljarbarometern till riksdagen har Miljöpartiet och Vänsterpartiet ett starkt stöd, 9,5 respektive 8,8 procent.

Att klimatfrågan klassiskt sett varit en stor fråga i EU-val och att båda partierna har kända EU-kandidater tror Per Söderpalm kan ligga bakom det höga stödet.

– Vänsterpartister och miljöpartister anger också i högre grad än andra väljare att de kommer att rösta i EU-valet, berättar han.

Flera anger partier som inte sitter i riksdagen

Andelen som anger ett parti som inte är representerat i riksdagen är klart högre än i mätningarna till riksdagsvalet och landar på 4,2 procent. Folklistan, Alternativ för Sverige, Piratpartiet och Medborgerlig samling är några av partierna som de svarande säger att de kommer rösta på. Störst är Folklistan med ett uppskattat stöd på 1,5 procent.

Så skulle mandatfördelningen av ledamöter från Sverige se ut om det var val i dag. Siffrorna jämförs med mandatfördelningen senaste mandatperioden i EU-parlamentet. Källa: Valmyndighetens valsimulator Foto: SVT

Så gjordes undersökningen:

Verians väljarbarometer baseras på cirka 1 900 genomförda intervjuer med personer i Sifo-panelen – en panel som rekryteras via slumpmässiga riksrepresentativa urval. Panelen består av cirka 85 000 deltagare. Urvalet sker i åldrarna 18-84 år. Undersökningen kompletteras med telefonintervjuer med personer i åldrarna 85 år och uppåt.

Frågan som ställs är: ”Vilket parti kommer du rösta på i årets val till Europaparlamentet?”

Deltagarfrekvensen i väljarbarometern ligger kring 40 procent. De svarande kontrolleras så att de är representativa för olika demografiska grupper som kön, ålder, region, utbildning och partisympati i föregående val.

Väljarbarometern genomfördes under dessa datum: 25 – 30 april 2024.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-val 2024

Mer i ämnet