Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Flera protester och demonstrationer väntas under dagarna i Malmö och den israeliska delegationen har enligt medieuppgifter fått instruktioner att bara delta i officiella arrangemang så som repetitioner och själva tävlingen. Foto: Johan Nilsson/TT

Eurovision invigdes på turkosa mattan – SVT sände live

Uppdaterad
Publicerad

Nu invigs Eurovision Song Contest-veckan i Malmö. Artisterna går på den turkosa mattan på Kongress- och konserthuset Malmö Live, där mingel och show väntas under kvällen.

Men några som saknas från kvällens invigning är Israel.

Festligheterna i Malmö sammanfaller med jom hashoa, den israeliska minnesdagen för Förintelsens offer, och därför medverkar inte Eden Golan i kväll.

Golan kommer i stället att medverka vid en minnesstund tillsammans med den övriga israeliska delegationen på plats i Malmö, uppger en talesperson för det israeliska tv-bolaget KAN för tidningen The Times of Israel.

Eurovision song contest 2024

Kändistätt på turkosa mattan

De övriga 36 deltagande artisterna, inklusive Sveriges Marcus & Martinus, visar traditionsenligt upp sig på den turkosa mattan för att möta fansen och göra intervjuer med pressen när Eurovision Song Contest formellt sparkar igång.

Stort säkerhetspådrag

Festligheterna omgärdas av vad som beskrivs som den största polisiära insatsen i södra Sverige någonsin. Polisen räknar med olika former av ordningsstörningar under veckan.

– Det är komplicerade veckor som vi står inför och vi tar höjd för att kunna hantera de olika alternativ som dyker upp. Vi har en bra dialog med övriga myndigheter också och alla är beredda på olika scenarier, säger Per Engström nationell kommenderingschef Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eurovision song contest 2024

Mer i ämnet