Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sönerna går från metal till folkmusik i jazztappning när de byter instrument för att framföra sin pappas klassiker ”Jazz på Svenska” i dennes hemkommun Söderhamn. Foto: Lari Honkanen/SVT

Jan Johanssons hårdrockssöner spelar ”Jazz på Svenska” i Söderhamn

Uppdaterad
Publicerad

Deras pappa, jazzlegenden Jan Johansson, dog i en bilolycka när de var små, men hans musik lever i högsta grad. Under helgen spelar sönerna Jens och Anders Johansson pappans musik i dennes hemkommun Söderhamn.

Det är fullbokat på Söderhamns teater där bröderna Johansson ger sin spelning Jazz på Svenska, med repertoar från den folkkära skivan med samma namn.

– Folk vill verkligen att vi ska spela det här, säger Anders Johansson om varför de spelar sin fars stillsamma jazzmusik, trots att de egentligen är musiker i varsitt metalband.

– Med metal så är det ofta väldigt strikt, man spelar egentligen bara som på skiva, så det här är roligare eftersom det är svårare, säger Jens Johansson om att spela sin fars musik.

Många släktingar i Söderhamnstrakten

De har framfört musik från skivan Jazz på svenska i tolv år nu. Men bara när de får tid över från sina respektive band Tungsten och Stratovarius.

Jan Johanssons hemkommun är Söderhamn vilket sönerna Anders och Jens har märkt vid tidigare spelningar.

– Vi spelade vi en kyrka här för några år sedan och frågade publiken: ”Är det nån som är släkt med oss” och halva publiken reste sig, berättar Jens Johansson.

Klicka på videoklippet och följ med på spelningen!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.