Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Johanna Algotsson berätta om den omfattande skadegörelse man ser i Länstrafikens bussar just nu. Foto: Fredrik Lundmark/SVT

Klotter och sönderskurna säten – skadegörelse i Länstrafikens bussar i Jämtlands län

Uppdaterad
Publicerad

Den senaste tiden har bussbolaget Connect Bus, som driver Länstrafiken i Jämtlands län, sett en eskalerande skadegörelse i sina bussar.

Det handlar om allt från klotter och sönderskurna säten, till att man faktiskt också eldat i bussarna.

Johanna Algotsson, trafikledare på Connect Bus, upplever att problemen med skadegörelse i bussarna bara blivit värre och värre på senare tid.

Varje dag kommer nya rapporter från busschaufförer om klotter och sönderskurna säten.

– Det har väl kanske alltid klottrats lite och kletats fast något tuggummi, men just nu har vi omkring 30 sönderskurna säten som behöver lagas. Nu har vi slut på extrasäten, så vi kan inte byta ut under tiden vi skickar de trasiga på lagning. Ett nytt säte kostar ungefär 120 00 kronor, men att laga blir i alla fall lite billigare.

Vädjar till föräldrar

Man ser att problemen hänger ihop med turer där mycket skolelever åker med bussarna, så Johanna vädjar nu till föräldrar att hjälpa till att få stopp på skadegörelsen

– Titta vad era barn har med sig i jackan eller väskan! Har de tändare eller knivar? Vi har hittat både paketknivar och saxar kvar i bussarna, men också att man eldat på sätena och att det ligger kvar fimpar. Vi har provat att skicka med en ledig chaufför när det är möjligt, vilket haft en viss effekt. Det kostar ju det också, men är trots allt kanske billigare än alla de reparationer vi har nu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.