Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör regionstyrelsens ordförande Christoffer Öqvist (M) berätta vilka nackdelar de såg med en sammanslagning och varför det tagit lång tid att ta beslutet. Foto: SVT

Ingen sammanslagning av Region Sörmlands kvinnokliniker

Uppdaterad
Publicerad

Region Sörmlands planer på en sammanslagning av länets kvinnokliniker blir inte av. Under tisdagens sammanträde i regionstyrelsen kommer både företrädare för majoriteten och oppositionen yrka på avslag.

En organisatorisk sammanslagning av de två kvinnoklinikerna i Nyköping och Eskilstuna var planerad till den första maj, men förslaget bordlades och under en presskonferens på måndagen meddelade både majoriteten och oppositionen att man tänker yrka på avslag.

Beslutet kommer, enligt regionstyrelsens ordförande Christoffer Öqvist (M), efter samtal med medarbetare, verksamhetschefer och fackliga organisationer, samt diskussioner mellan partierna.

– Vi har diskuterat olika lösningar, men ändå landat ner i att givet det läge vi befinner oss i just nu så är det här det rätta beslutet, säger Christoffer Öqvist (M).

Förslaget har tidigare mötts av kritik både från politiskt håll och från personal.

– Vi var emot det från början i oppositionen, så det här känns väldigt bra att vi har kunnat diskutera oss fram så här långt, säger Monica Johansson (S), regionråd i opposition.

Regionstyrelsen: Har sett flera brister

Under utredningen har man tittat närmre på kvinnoklinikerna och då upptäckt brister inom vissa områden som politikerna menar behöver åtgärdas.

Därför ser man nu över vad som kan göras för att komma till rätta med dem.

– För att få ett helhetsgrepp kring det här ser vi framför oss att vi kommer att, tillsammans med partierna i oppositionen, ta fram ett uppdrag åt regiondirektören, säger Öqvist.

I videon: Hör vilka brister som man sett.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.