Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Mina barn har ingen plats för sig själva” – Olga Pankova visar och berättar om sitt boende i Holmsund och varför familjen vill ha en större lägenhet. Foto: SVT

Olga och hennes två barn bor på 30 kvadrat – får ingen större lägenhet i Umeå

Uppdaterad
Publicerad

Olga Pankova och hennes två barn bor i en lägenhet på 30 kvadratmeter i Holmsund. Familjen tycker det är trångt och letar efter en större bostad – utan framgång.

– Ibland svarar de inte alls och ibland svarar de att vi inte passar, säger Olga Pankova om hyresvärdarna hon kontaktat.

Olga Pankova och hennes två barn – Michael och Mariam, 12 och 10 år – flydde från Ukraina för två år sedan. I cirka ett och ett halvt år har familjen bott i en lägenhet på omkring 30 kvadrat i Holmsund utanför Umeå.

Michael sover i ett eget rum medan Olga och Mariam delar både sovrum och säng. Mariam och Olgas sovrum är avskilt från köket med draperier.

– Mina barn har ingen plats för sig själva, säger Olga Pankova som berättar att det också är svårt för henne att få vila och lugn att studera.

Hittar ingen lägenhet

Olga Pankova har en kötid hos det kommunala bostadsbolaget Bostaden på knappt två år. De lägenheter som hon eftertraktar – tvåor, treor och fyror – har en genomsnittlig kötid som varierar från 7 år och 2 månader, till 20 år och 1 månad, enligt Bostadens egen kötidsstatistik.

Olga Pankova och hennes barn kommer därmed att få vänta flera år innan de har tillräckligt med kötid för att erbjudas en lägenhet hos Bostaden.

– Vi går bara efter kötid och gör inga som helst undantag, säger Anna Wiberg, kommunikationsansvarig på Bostaden.

Erbjöds lägenhet i Mellansel

Hos de privata hyresvärdarna har familjen bara fått nekande svar eller ingen återkoppling alls på sina bostadsansökningar.

– Det är jättesvårt att hitta en lägenhet som passar för mig och min familj, säger Olga Pankova.

Migrationsverket erbjöd familjen ett större boende i Mellansel, i Ångermanland. Men eftersom Olga Pankova har skaffat jobb och barnen går i skola och på brottning i Umeå valde familjen att stanna i lägenheten i Holmsund.

– Vi har jättemånga vänner här, säger Olga Pankova.

GENOMSNITTLIG KÖTID HOS BOSTADEN

Tvåa: Varierar från 7 år och 2 månader, till 15 år och 11 månader

Trea: Varierar från 7 år och 4 månader, till 20 år och 1 månad

Fyra: Varierar från 10 år, till 19 år och 7 månader

Källa: Bostadens kötidsstatistik

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.