Sikher i Lahore i Pakistan, på en protest mot mordet på sikhledaren Hardeep Singh Nijjar. Bild från september 2023. Foto: K.M. Chaudary/AP/TT

Tre gripna för mord på sikhisk exilledare i Kanada

Uppdaterad
Publicerad

Tre män har gripits misstänkta för mordet på en sikhisk exilledare i Kanada förra sommaren – ett brott som orsakade en diplomatisk kris mellan Kanada och Indien. Polisen utreder om de gripna kan kopplas till Indiens regering.

Männen greps på fredagsmorgonen i Edmonton i västra Kanada, skriver Edmonton Journal.

Polisen uppger att männen är indiska medborgare som bott i Kanada i tre till fem år med tillfälliga uppehållstillstånd.

– Vi undersöker om det finns några kopplingar till Indiens regering, sa polisöverintendent Mandeep Mooker på en presskonferens på fredagen.

Fler gripanden kan bli aktuella, enligt polisen.

Mördad exilledare ville skapa sikhisk stat

Männen misstänks för mordet på den sikhiske exilledaren Hardeep Singh Nijjar som sköts ihjäl i en förort till Vancouver i juni förra året. Nijjar levde sedan många år i Kanada, där han arbetade för en självständig sikhisk stat i nordvästra Indien.

Efter mordet hävdade Kanadas premiärminister Justin Trudeau att det fanns trovärdiga uppgifter om att indiska agenter låg bakom mordet. Indiens regering förnekade uppgifterna och tvingade över 40 kanadensiska diplomater att lämna landet.

Misstänks också för gängrelaterade mord

Enligt uppgifter till public service-bolaget CBC tillhör de gripna männen ett kriminellt gäng med kopplingar till den fängslade gangsterledaren Lawrence Bishnoi från delstaten Punjab.

De uppges också vara misstänkta för tre andra mord begångna i Edmonton under hösten 2023: Ett på en rivaliserande gängledare i september och ett dubbelmord i november på en annan utpekad gängkriminell och hans 11-årige son.

Dagen före mordet på gängledaren pekade en indisk antiterrormyndighet ut honom som medlem av den militanta sikhiska separatistgruppen Khalistan Tiger Force (KTF), skriver CBC.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.