Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Andreas Almgren om jakten på OS-kvaltiden: ”Jag är inte trygg” Foto: SVT

Andreas Almgren inför kvaljakten på 5000 meter: ”Jag är inte trygg”

Uppdaterad
Publicerad

Det är redan klart att Andreas Almgren kommer springa 10 000 meter under OS i Paris. På onsdag kväll ska han även försöka slå OS-kvaltiden på 5000 meter under en tävling på Stockholm stadion.

13:05.00 är tiden att slå. I september 2022 slog Almgren svenskt rekord på distansen med 13:01.70, men det var inte under kvalperioden.

Hur ser du på loppet, är du någorlunda trygg med att kunna klara kvaltiden?

OS i Paris 2024

– Jag är inte trygg, säger han med ett skratt.

Det är få 5000-meterslopp i tävlingskalendern i maj, därför springer Almgren loppet på Stockholms stadion, men han kommer även springa distansen under Diamond League-galan i Oslo 30 maj.

– Det vore skönt att klara OS-kvalet nu, för då behöver jag inte tänka på kvaltiden i Oslo utan kan då bara hänga med och försöka gå för en riktigt bra tid.

”Vet inte riktigt hur det dök upp”

Inför tävlingen på Stadion har arrangören av loppet lockat med att Almgren ska göra ett försök att slå sitt eget svenska rekord och springa under tretton minuter.

– Vet inte riktigt hur det dök upp, kommenterar Almgren på pressträffen med ett leende och poängterar att det är höga krav.

– Målet för loppet är kvaltiden, säger han.

Planen var att även Emil Danielsson skulle försöka slå OS-kvaltiden, men efter en småstrulig vår känner han sig inte riktigt redo. I stället kommer Danielsson agera hare i åtta varv. 63 sekunder per varv är beställt, vilket ger en sluttid på 13:07.50

– Det blir perfekt att fortsätta i det tempot och sedan öka lite sista kilometern, då ska kvalgränsen kunna slås, säger Almgren.

Almgrens kvaljakt inleds klockan 21 på onsdagkväll.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Paris 2024

Mer i ämnet