Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Talmannen Andreas Norlén släpper boken ”Talmannens guide till svensk poesi”. Foto: JONAS EKSTRÖMER

Talmannen vill få fler att läsa lyrik: ”Det här är Sveriges kulturarv”

Publicerad

Med poesins hjälp har talmannen Andreas Norlén kryddat sina tal och träffat sin fru. Nu släpper han boken ”Talmannens guide till svensk poesi”, med vilken han vill locka ännu fler läsare till lyriken.

– För mig handlar det om att lyfta fram poesins kraft och betydelse, säger han.

I boken ”Talmannens guide till svensk poesi” har Andreas Norlén valt ut 100 dikter från 500 år av svensk lyrikhistoria.

– Ambitionen är inte att det ska vara en heltäckande antologi, utan dikter som har betytt någonting för mig. Poesi är ju livet i koncentrat, säger han.

Kryddat tal med strofer

Som talman är han partipolitisk neutral, men genom åren har han återkommande kryddat sina tal med strofer från poeter som Harry Martinsson, Tomas Tranströmer och Werner Aspenström.

Under en representationsresa i Finland 2019 blev han viral när han läste 28 verser av Johan Ludvig Runebergs dikt ”Sven Dufva” utantill.

– Jag tycker att poesin är väldigt effektfull just för att skapa ytterligare känsla och djup. Min fru myntade uttrycket att poesi är som en buljongtärning, släpper man ner det i ett tal, får man direkt extra smak och sälta.

Kan du dela det här lyrikintresset med dina kollegor i riksdagen?

– Många har uttryckt uppskattning för boken och jag tycker att det tyder på att det finns ett stort intresse för poesi i riksdagen.

Inte ett bidrag till kulturkanon

Samlingen domineras av dikter från 1800 och tidiga 1900-tals poeter. För att täcka den nutida poesin har talmannen tagit hjälp av förlaget Max Ström och ett redaktionsråd. Som resultat återfinns bidrag av samtida poeter som Malte Persson, UKON och Matilda Södergran.

Kan det här ses som ett bidrag till regeringens kulturkanon?

– Det är en partipolitisk debatt som är ganska het och som jag som talman inte ska lägga mig i. Det här är mitt urval och jag hoppas att det kan bidra till att uppmärksamma den här delen av vårt kulturarv och göra att fler kanske vågar sig in i poesins underbara värld.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.