Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se en kort sammanfattning om de kinesiska simmarna som testade positivt för dopning. Foto: Lisi Niesner / BILDBYRÅN

Sarah Sjöström om dopningsskandalen: ”Jätteskumt”

Uppdaterad
Publicerad

Sarah Sjöström reagerar starkt på att 23 kinesiska simmare testade positivt för dopning och där en majoritet ändå fick delta i OS i Tokyo.

– Jag tycker det verkar jätteskumt allting, konstigt, säger Sjöström till Expressen.

Det var för ett par veckor sedan som New York Times och tyska ARD avslöjade att 23 kinesiska simmare i samband med en nationell tävling testades positivt för en kraftig och förbjuden substans blott sju månader före OS i Tokyo 2021 där 13 tävlade varav tre tog guld.

Den kinesiska antidopningsbyrån erkände att de aktuella simmarna testat positivt, men hävdade att de fått i sig substansen Trimetazidin omedvetet och att det rörde sig om små mängder, och att de därför inte behövde straffas, en förklaring som antidopningsbyrån Wada godtog.

”Någon behöver ta reda på varför det varit tyst så länge”

– Jag tycker det verkar jätteskumt allting, konstigt. Det är tråkigt hur de hanterat det. Jag tycker det är konstigt att det har tagit så lång tid innan det här kommer fram. Det här var tre år sedan, säger Sjöström till Expressen.

USA:s antidopningsbyrå USADA kräver en oberoende utredning.

– Det känns som att någon behöver se över det, någon behöver ta reda på varför det har varit tyst så länge, säger Sarah Sjöström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.