Oliwer minns tydligt dagen när han kom till skolan och berättade för kompisarna att han hade kommit på ett nytt sätt att lura andra spelare på deras vapen-”skins”.
– Jag var helt exalterad och visade vilka coola skins jag hade fått tag på.
Han hade kommit på ett tre-parts-upplägg. Han fick två oskyldiga personer att tro att de handlade med varandra, men i själva verket skickade en av dem pengarna till honom.
Bedrägerierna växte i takt med ett begynnande spelmissbruk, och till slut hade han det som heltidssysselsättning. Ibland agerade han en “falsk mellanhand” där han låtsades vara två personer, både köparen och mellanhanden, under olika falska facebook-identiteter.
– Jag hade igång flera chattkonversationer under olika namn samtidigt, det räckte att en nappade så hade man en stor paycheck.
Få blir fällda
SVT Nyheters granskning visar att ytterst få blir fällda för den här sortens bedrägerier och stölder. Ändå är alla som är insatta i handel med skins tydliga med att det är en stor och växande kriminell aktivitet på marknaden.
– Polisen gör ingenting, säger Mikael Jägare, som driver ett stort forum för handel med skins till Counterstrike. Och politikerna gör det för svårt för ungdomarna som vill vara hederliga att starta riktiga affärsverksamheter där detta kan skötas rätt.
Spelade bort allt
Först som vuxen blev Oliwer till slut gripen och bland annat dömd för penningtvätt och bedrägeri. Han dömdes när han tog emot en betalning på 120 000 från en kriminell kontaktperson, och tvättade sedan pengarna genom att köpa “skins” för hälften. Resten fick han behålla.
Idag har han spelat bort allt han har dragit in under åren som bedragare. Han har vårdats för sitt spelmissbruk, och har slutat med bedrägerierna, säger han.
Han vet att han lurat barn, ibland på hela deras studiebidrag. Idag önskar han att någon hade satt stopp tidigare.
– Om polisen hade tagit mig, då hade jag kanske inte utvecklat mitt spelmissbruk så mycket.