Två kvinnor står i en förskolehall.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Smyg inte iväg” – hör förskolläraren Lovisa Gillewårds och barnskötaren Birgitta Karlssons tips för en smidigare förskolelämning. Foto: Anna Bergman/SVT

Lista: Så gör du lämningen på förskolan lättare

Publicerad

Att lämna barn på förskolan på morgonen är en kämpig rutin för många föräldrar. På förskolan Bergatrollet i Umeå ger man tips redan vid inskolningen till föräldrarna för att lämningen ska bli så smidig som möjlig.

– Det är väldigt viktigt att inte stanna kvar så mycket på förskolan. När man har sagt hej då, då går man, säger förskolläraren Lovisa Gillewård.

Känslosamma och gråtfyllda lämningar på förskolan är inget nytt fenomen. Birgitta Karlsson har arbetat som barnskötare i 30 år och varit med om dessa under hela sitt yrkesliv.

– Så har det varit och då är det jätteviktigt att vi är lyhörda för de barn som har det jobbigt och försöker ta den tid som behövs, säger hon.

Förskolläraren Lovisa Gillewård tillägger:

– Vi har varit med om det ganska många gånger att det blir jobbigt och då kan vi säga till föräldrarna att det är ingen fara, det kommer kanske vara såhär men att blir bättre.

Oftare tufft för mindre barn

Orsakerna till att det är svårare att lämna vissa barn är flera. Det kan bero på barnets ålder, där yngre barn i regel har det tuffare eftersom att det är svårare för dem att förstå varför vårdnadshavaren lämnar dem. Det är i regel ofta svårare om barnet nyligen inskolats på förskolan.

– Vissa barn kan ha det tuffare en period och sedan går det lättare och ibland kan det vara kämpigt utifrån dagsform. Vissa mornar kan det vara personal från en annan avdelning än barnets som öppnar och det kan också påverka, säger Lovisa Gillewård.

Det finns metoder att ta till för att lämningarna ska gå mer smärtfritt. I klippet ovan delar Birgitta Karlsson och Lovisa med sig av dem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.