Live

Senaste nytt om kriget i Gaza

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober har situationen eskalerat till ett fullskaligt krig. Konflikten har också vidgats till att omfatta närliggande områden. SVT rapporterar live om kriget och säkerhetsläget i regionen.

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober har situationen eskalerat till ett fullskaligt krig. Konflikten har också vidgats till att omfatta närliggande områden. SVT rapporterar live om kriget och säkerhetsläget i regionen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fembarnsmamman Ikram återvände till Khan Younis i Gaza: ”Det är en skräckgrotta”. Foto: Reuters

Senaste nytt om Hamas och Israel

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Försvarsministern kräver Gazaplan av Netanyahu

Israels försvarsminister Yoav Gallant kritiserar premiärminister Benjamin Netanyahu i ett tv-sänt tal på onsdagskvällen.

Gallant menar att den enda fungerande lösningen efter kriget är att etablera ett lokalt "icke-fientligt" palestinskt styre i Gaza, en fråga han lyfte redan den 7 oktober.

Att frågan ännu inte har diskuterats i krigskabinettet kan tolkas som att Israels militär ska styra i Gaza, säger Gallant.

– Det är ett negativt och farligt alternativ för Israel, säger han.

Benjamin Netanyahu har genomgående framhållit att Israels mål med krigföringen i Gaza är att utrota Hamas.

Överblick

Markerad händelse

EU-chefen om förslaget till vapenvila: Realistiskt

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen anser att Israels förslag till vapenvila i Gaza är "realistiskt och balanserat". Det skriver hon i ett inlägg på X.

"Jag håller helhjärtat med Biden om att det senaste förslaget är en betydande möjlighet att gå mot ett slut på kriget och det civila lidandet i Gaza", skrev hon dessutom.

Markerad händelse

Hamas om israeliska vapenvileförslaget: Positivt

Hamas ställer sig positiva till Israels senaste förslag till vapenvila som uppges innehålla skrivningar om ett permanent slut på stridigheter. Det rapporterar Reuters sent på fredagen, efter att USA tidigare under kvällen lagt fram vissa detaljer i förslaget.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

WFP varnar: Apokalyptiska scener i södra Gaza

Det dagliga livet i delar av södra Gaza har blivit "apokalyptiskt" sedan Israel gick in i Rafah, säger representant från FN:s livsmedelsprogram WFP.

Ungefär en miljon människor, som redan fördrivits flera gånger, har under de senaste veckorna tvingats lämna Rafah inför Israels upptrappade offensiv i den hårt ansatta gränsstaden.

– En grym och fruktansvärd upplevelse, säger Matthew Hollingworth, WFP:s chef för palestinska områden, under en pressträff och fortsätter:

– Maten har varit begränsad, kommunikationsmöjligheterna förhindrade och det har inte ens funnits tillräckligt med utrymme för att gräva latrinhål.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Biden: "Hamas har inte längre kapacitet"

Hamas har inte länge kapacitet att genomföra en ny stor attack, det säger USA:s president Joe Biden i ett tal på fredagskvällen.

Biden säger att Israel lagt fram ett "omfattande" förslag för en ny vapenvila och att Hamas "måste ta förslaget".

Förslaget innehåller tre faser enligt Biden.

Under fas ett, som ska pågå i sex veckor, ska ett fullständigt eldupphör ske med tillbakadragande av israeliska styrkor.

Under den här tiden ska parterna komma överens om de "nödvändiga arrangemang som behövs" för ett permanent slut på striderna.

I fas två ska alla levande i gisslan släppas och i fas tre ska även kvarlevorna till gisslan som dödats återlämnas.

Markerad händelse

Flera döda i Gaza efter israeliska attacker

Israeliska bombplan genomför räder i Rafah i söder och Nuseirat i mellersta Gaza och från norr kommer uppgifter om ett intensivt bombardemang.

Minst elva personer, bland dem två barn, ska ha dödats under natten till fredagen, enligt sjukhuskällor i bland annat staden
Deir al-Balah.

Parallellt säger sig Israels militär fortsätta med operationerna i Rafah, i vars centrala delar avfyrningsramper, vapen och tunnelschakt tillhörande terrorstämplade Hamas ska ha hittats.

Enligt Hälsomyndigheten i Hamaskontrollerade Gaza har minst 60 personer dödats det senaste dygnet.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Israel bekräftar: Strider i centrala Rafah

Den israeliska militären bekräftar att deras styrkor verkar i centrala Rafah som en del av sin expanderade offensiv.

Militären sa i ett uttalande på fredagen att dessa trupper i centrala Rafah ska ha avslöjat raktetavfyrningsplatser tillhörande Hamas samt tunnlar och demonterat vapenlager. Israels militär specificerade inte var i centrala Rafah operationerna ägt rum, men tidigare uttalanden och vittnesrapporter har pekat på räder i flyktinglägret Shaboura och andra platser nära stadens centrum. Det rapporterar AP.

Tidigare i veckan rapporterade Reuters om vittnesuppgifter gällande att israeliska stridsvagnar hade rört sig i området.

Markerad händelse

Brittiska och amerikanska flyganfall i Jemen

Storbritannien och USA har genomfört flera flyganfall i Jemen i syfte att stoppa den Iranstödda Huhtirörelsens attacker mot civila sjöfarten.

Det brittiska försvarsministeriet uppgav att brittiska flygplan inledde attacker i "en gemensam operation med amerikanska styrkor gentemot Huthirörelsens militära anläggningar, för att försämra deras förmåga att fortsätta med sina attacker mot internationell sjöfart i Röda havet och Adenviken".

USA:s regionala militärkommando (Centcom) uppgav i ett uttalande att 13 platser varit måltavlor i attackerna.

Minst 16 personer ska ha dött och 42 skadats enligt Huhtirörelsen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Fembarnsmammans hem totalförstördes: "Spökstad"

Fembarnsmamman Ikram Al Ham återvände tillsammans med familjen hem till Khan Younis i södra Gaza. Men där var ingenting sig likt – hemmet var totalförstört och familjen är nu hemlösa.

– Hela mitt liv finns i det här huset. Nu har det blivit som en spökstad. Det är inget hem längre. Det är en skräckgrotta, säger hon.

Hör Ikram Al Ham berätta mer om familjens situation i videon ovan.

IDF: Avslutat operationen i Jabalia

Israeliska militären, IDF, skriver på telegram att de har avslutat sin operation i Jabalia i norra Gaza. De uppger att de har "börjat förbereda sig för fortsatta operationer på Gazaremsan".

IDF uppger att de har förstört 10 kilometer av tunnlar och flera vapenproduktionsplatser under dagar av strider som omfattade mer än 200 flyganfall.

"Hundratals terrorister eliminerades", står det det i uttalandet. Kropparna av sju gisslan uppges även hittade, enligt IDF.

De uppger inte hur många civila som har skadats och dödats i operationen. IDF:s uppgifter har inte verifierats.

Under torsdagen rapporterade AFP att vittnen beskrev tjocka rökpelare över Jabalia och Bait Lahia.

Foto: Omar Al-Qattaa/AFP/TT
Palestinier lämnar flyktinglägret Jabalia i norra Gaza efter att kort ha återvänt för att kolla till sina hem, den 30 maj 2024.
Palestinier lämnar flyktinglägret Jabalia i norra Gaza efter att kort ha återvänt för att kolla till sina hem, den 30 maj 2024. Foto: Omar al-Qattaa/AFP/TT