Smörrebröd med panerad aubergine och baba ganoush

Smörrebröd med panerad aubergine och baba ganoush

Publicerat:

Tillagningstid:

Malin Persson går vinnande ur striden om vem i Trädgårdstider (2024) som gör det godaste smörrebrödet. Här är hennes recept, ett riktigt smakfyrverkeri!

Ingredienser

4portioner

  • 4skiva(or)
    rågbröd
  • 4skiva(or)
    panerad aubergine (se nedan)
  • baba ganoush (se nedan)
  • örtmajonnäs (egengjord eller färdigköpt)
  • picklad rödlök
  • blomsterkrasseblad
  • löparfetblad
  • parmesanchips
  • blomsterkrasse (blomma & blad)

Dubbelpanerad aubergine

  • 1st
    aubergine (fina skivor i mitten)
  • 1st
    ägg
  • 1dl
    vetemjöl
  • 2cl
    panko eller ströbröd
  • ½dl
    paremesan, riven
  • 1krm
    salt
  • nymald svartpeppar
  • ½tsk
    chili
  • oregano
  • timjan
  • 4msk
    rapsolja

Baba ganoush

  • 2st
    auberginer
  • 1klyfta(or)
    vitlök
  • 1st
    citron, saften
  • 1msk
    tahini
  • 1msk
    crème fraiche
  • 3dl
    olivolja
  • ½tsk
    rökt paprikapulver
  • 1tsk
    kummin
  • salt och peppar

Så lagar du

Panerad aubergine

  1. Skär upp auberginerna i ca 1 cm tjocka skivor och lägg på en bil hushållspapper. Salta och låt vattnas ur ca 15 minuter.
  2. Förbered ingredienserna till paneringen. Vispa äggen i en skål. Häll upp vetemjölet på en tallrik och tillsätt oregano, timjan, salt, chiliflakes och svartpeppar. Blanda ihop väl. Häll sendan pankon och parmesanen på en platt tallrik.
  3. Skölj av auberginerna och torka dem med hushållspapper eller en ren kökshandduk. Doppa aubergineskivorna först i mjölblandningen, därefter doppar du dem i äggen och slutligen vänder du dem i panko och parmesanblandningen. Tryck till pankon lite så att det fastnar ordentligt.
  4. Värm upp en stekpanna med 2-3 cm matolja, stek skivorna gyllenbruna på medelhög värme. Stek auberginerna tills de är mjuka inuti och fått en fin frasig yta.

Kolgrillad baba ganoush

  1. Nagga auberginen med en kniv. Lägg sedan hela auberginen över en kolbädd. Vänd på dom då och då tills de blivigt riktigt mjuka och sotiga.
  2. Låt svalna, skala och gröp ur innanmätet och lägg i en sil över en bunke för att få bort överskottsvätskan.
  3. Lägg det urgröpta innanmätet i en matberedaren tillsammans med en vitlöksklyfta, citronsaft, tahini och kryddor. Mixa till jämn konsistens.
  4. Droppa i 3 dl olivolja tills röran fått önskad konsistens.
  5. Rör i en matsked crème fraich och smaka av med salt och peppar.

Montering av smörrebröd

  1. Bre rågbrödet med grön örtmajonnäs.
  2. Lägg ett blomsterkrasse blad över majonnäsen för att sen lägga den krispiga pankofriterade aubergineskivan.
  3. Klicka ut den rökiga baba ganuschen och toppa med picklad rödlök.
  4. Dekorera med löparfetblad, blomsterkrasse och två parmesanchips på toppen.

Dela det här receptet med dina vänner!