Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Många gamla värn har plomberats, men det här går bra att sova i. Spela klippet för att se hur det ser ut. Foto: SVT

Här kan du sova i ett kanonvärn från andra världskriget

Uppdaterad
Publicerad

Efter en dags vandring kan man sova i både tält och vindskydd – eller varför inte ett kanonvärn?

I Eriksbergsstrand naturreservat har två kanonvärn från andra världskriget byggts om till vindskydd.

Spela klippet för att se hur det ser ut i kanonvärnet.

Längs med kusten i södra Sverige finns det gott om gamla kanon- och skyttevärn, de ingår i den så kallade Per-Albinlinjen och byggdes för att skydda Sverige under andra världskriget.

– Försvaret ville ha dem på den här platsen av samma anledning som vi, den fina utsikten, säger Magnus Broomé som är projektledare på Blekinge Arkipelag.

Projektet med att bygga om de gamla kanonvärnen har kommit fram genom ett samarbete mellan Blekinge Arkipelag, Eriksberg, Länsstyrelsen i Blekinge, Region Blekinge och Karlshamns kommun. Målet har varit att utveckla naturturismen i länet.

– Det vi kom fram till är att det saknas häftiga ställen att bo på, och det här är ju ett sånt, säger Peter Larsson som är friluftssamordnare på länsstyrelsen Blekinge.

Kanonvärnen binder samman Alleböleleden och Kohageleden som går genom Eriksbergsstrands naturreservat i Karlshamns kommun.

– Det är en unik sovplats, säger Magnus Broomé.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.