Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se kastet över 71 meter som gav Ståhl VM-guld Foto: TT

Daniel Ståhl vinner VM-guld efter jättekast

Uppdaterad
Publicerad

Daniel Ståhl är världsmästare – efter en riktig rysare.

I sista kastet drog han till med 71,46 meter, vilket är det längsta någonsin i en VM-final.

– Allting bara stämmer, det är häftigt, säger Ståhl till SVT Sport.

Det var bäddat för en batalj mellan Kristjan Ceh och Daniel Ståhl – och det var precis vad det blev. Mer bestämt ett galet drama.

Det skiljde endast tio centimeter mellan duon inför de två sista kasten. I den sista omgången, då Ståhl ledde och var sist ut, slog Kristjan Ceh till med 70,02 och passerade svensken,

Friidrotts-VM

Då var Ståhl iskall och dundrade iväg diskusen på 71,46 meter och tog sitt andra VM-guld.

Satte nytt mästerskapsrekord

– Det är helt magiskt. Det är idrottspsykologi rakt igenom. Efter att Kristjan gjort 70,02 så tänkte jag att jag inte skulle ge upp. Och så stod jag där och tänkte att jag skulle ta i som bara den, säger Daniel Ståhl till SVT Sport och fortsätter.

– Jag såg inte hur långt det var, men sen när resultatet dök upp så tänkte man ”jäklar, det här var långt”.

Han satte nytt mästerskapsrekord och det är det längsta kastet genom tiderna i en VM-final.

– Mitt bästa resultat någonsin, ingen snack om saken, säger han till TV4.

30-åringen tog därmed revansch från fjolårets VM då han slutade fyra och slovenen Ceh tog guld. Det här var Ståhls tredje mästerskapsguld (VM och OS) och bara Carolina Klüft är bättre med sina fyra bland svenskar.

KLIPP: Ståhl efter VM-guldet i Budapest

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Se höjdpunkter från friidrotts-VM i SVT Play.

Daniels Ståhls medaljer

VM-guld, Budapest, Ungern, 2023.

Daniel Ståhl ledde inför sista omgång och med näst sista kastet satte Kristjan Ceh press på svensken. Då levererade 30-åringen, nådde 71,46 och säkrade därmed karriärens andra VM-guld.

OS-guld, Tokyo, Japan, 2020.

I Rio de Janeiro tog det stopp redan i kvalet – i Japan var Ståhl på medaljjakt. Efter en lugn start nådde 68,90 med sitt andra kast och säkrade därmed karriärens första OS-guld. Till slut blev det dubbel blågul-glädje, då Simon Pettersson knep silvret.

VM-guld, Doha, Qatar, 2019.

67,59 meter räckte för att säkra karriärens första medalj av den ädlaste valören. Efter att guldet var klart rusade han ut i vild glädje från diskusburen – långt ut på innerplan. Sedan mötte han publikens jubel med en svensk flagga över axlarna.

EM-silver, Berlin, Tyskland, 2018.

Andrius Gudzius, Litauen, slog till i sista omgången och lade beslag på guldet. Ståhl fick nöja sig med silvret – och var lika glad för det. VM-silver, London, Storbritannien, 2017. Nära, nära men till slut var det två centimeter som var skillnaden mellan Daniel Ståhl och Gudzius, ja, han igen. Och marginalen var inte på Sveriges sida, vilket innebar att Ståhl lämnade London med ett silver. Men han var lika glad för det.

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Friidrotts-VM

Mer i ämnet