Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se bilderna från Schweiz och Storbritannien här. Foto: Reuters

Kraftig solstorm i helgen – norrsken syns i södra Sverige

Uppdaterad
Publicerad

En kraftfull solstorm träffade jorden på fredagskvällen, svensk tid, enligt USA:s vädermyndighet NOAA. Effekten blir norrsken på flera platser i Sverige i helgen.

”Geomagnetiska stormar kan påverka infrastrukturen i omloppsbana och på jordens yta vilket kan störa kommunikationer, elnät, navigering, radio och satellitoperationer”, står det i ett pressmeddelande.

Solstormsvarningen är den första som NOAA utfärdar på 19 år och grundar sig i att ett flertal stora partikelsamlingar slungats ut från ett kluster av solfläckar bredare än 16 gånger jordens diameter de senaste dagarna.

”En kraftig geomagnetisk storm innefattar potential för norrsken att synas så långt söderut som Alabama och norra Kalifornien”, skriver de.

Solstormens verkningar har potential att märkas över hela helgen – och även i Sverige.

Rapporter från Skåne

Några svenskar som var uppe sent på fredagskvällen fångade norrskenet med sina mobilkameror, enligt inlägg publicerade på sociala medier.

På bilder från både Syd- och Västsverige syns rosa, lila och gröna ljussken i olika formationer.

SVT Nyheter har även fått in uppgifter om flimrande lampor och tv-skärmar i Stockholmsområdet på fredagskvällen.

Svenska kraftnät: ”Vidtagit åtgärder”

Svenska kraftnät har inte fått in några rapporter om störningar på stamnätsnivå det senaste dygnet, säger Pontus de Maré, driftchef, på lördagsmorgonen. Men myndigheten vidtog åtgärder i samband med att solstormen drog in, berättar han.

– Det vi gör när det blir den här styrkan som kallas G5, är att vi minskar kapaciteterna i stamnätet och överför mindre el mellan elområden för att skapa extra marginal för eventuella störningar.

– Men ingenting i Sverige har inträffat och nu är vi nere på G4 igen.

Nytt norrsken i natt

Även i natt väntas norrsken, men sikten kommer troligtvis skymmas av moln i mellersta och norra delarna av landet, säger SVT:s meteorolog Nils Holmqvist.

– Hade det inte varit moln hade man kunnat se norrskenet ner till Sydsverige, säger meteorologen och fortsätter:

– Men man kan chansa lite. Det är osäkert hur täta och sammanhängande molnen kommer att vara.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Astrofysikern Scott McIntosh berättar om sin teori om framtida solstormar. Foto: SVT/Vetenskapens värld

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.