Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ogillar Sverige än idag Ace of Base? Ibland verkar det så menar bandmedlemmen Ulf Ekberg. Se SVT:s intervju i klippet. Foto: Reuter

Ace of Base uppgång och fall skildras i dokumentärserie

Uppdaterad
Publicerad

Knivöverfall, världspress och skav mellan bandmedlemmar.

En av Sveriges största musikexporter genom tiderna – Ace of Base – skildras i en ny intim dokumentärserie.

Men trots turbulensen minns Ulf Ekberg 90-talet med värme:

– Det var lite enklare att leva, och lite mer rock'n'roll, säger han till SVT.

Serien består dels av nya intervjuer med bandmedlemmarna Ulf Ekberg och Jenny Berggren, men även privat material från 90-talet.

För SVT Kulturnyheterna beskriver Ulf Ekberg dokumentären som en slags bearbetning.

– Allt gick så fort då, och sen efter karriären behövde man en paus för det blev too much. Först nu kan man förstå och njuta av framgången, säger han.

Vad skulle du säga till 23-åriga Ulf idag?

– Jag hade inte gjort om någonting. Hade jag gjort det så hade inte det här funkat. Det var bara att kasta sig in i det okända havet och försöka lära sig simma, flyga och springa samtidigt.

Pengar

Skottsäker väst på scen, överfall i hemmet och evigt resande. Det var inte en lugn stund för Ace of Base när det begav sig.

I dokumentären berörs även ekonomin. På första plattan ”Happy nation” står killarna som låtskrivare och fick därmed låtskrivarersättning – vilket tjejerna inte fick.

– Jag och Jonas skrev första skivan så det var inget konstigt med det. Det görs till en stor grej i dokumentären, men det var inte det i verkligheten, säger Ulf Ekberg och fortsätter:

– Vi skulle göra en arenavärldsturné -95 och då hade det jämnat ut sig kraftigt, men den blev inställd för det var några i bandet som inte orkade.

Nya fans

Låten ”Happy nation” från skivan med samma namn har fått nytt liv tack vare Tiktok. Låten används till antikorruptionsvideor, och har gjort att ”Happy nation” nu är Ace of Base mest streamade låt.

– Den spelas lika mycket som ”The sign” och ”All that she wants” tillsammans. Låten handlar om att vi ska bekämpa korruption. Att ungdomar plockat upp det nu är fascinerande, säger Ulf Ekberg.

Därmed har Ace of Base nått en ny publik, och de planeras att släppa remixer på ”Happy nation” och ”The sign” till sommaren. Och i fjol släppte Axel Boman och Off the meds en remix på ”All that she wants”.

”Ace of base – All that she wants” har premiär den 1 maj på Viaplay och TV3.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.