Leo och Victor bor ihop. De är vänner, och drömmer om att lyckas med musiken. Släppa en EP. Slå igenom.
I en trailer för nya SVT-serien ”Boys”, som släpptes redan i augusti, stormar Adam Pålssons karaktär Victor ut från ett möte med uppsatshandledaren på Handels med orden ”Jag hade tänkt bli mig själv”. Sedan kommer han på Leo (Armand Mirpour) med att onanera till porr hemma i soffan. De jämför könsorgan, rakar genitalier och lånar liggvänliga kalsonger av varandra.
Snabbt etiketterades serien som en killversion av HBO-serien ”Girls”. Och frågan om tv-onani och kukmätning verkligen är någonting som har fattats tv-tittarna, efter ett ”American pie”-präglat populärkulturutbud, ställdes av flera kritiker.
”Är bisarrt”
Men – ”Boys” är inget ”Girls”, säger Adam Pålsson. Tv-serien har ingen ambition om att föda männens Lena Dunham.
– Det har ingenting med Girls att göra. Någon skrev att vi misslyckats med att beskriva hipsters. Det är bisarrt. Vi har aldrig velat beskriva hipsters. Det har aldrig varit vår intention, säger han.
I Aftonbladet har serien kallats för ett ”feltänk av monumentala mått” utan ”rimligt utförande” med ”enerverande fjantiga rollfigurer”.
Sajten Tv-dags skriver om ”Plågsamt att man här inte hittat någon manusförfattare som har kontakt med sin publik.”
– Kritikerna är jagsvaga. Det är som att de övertar varandras meningar. Det förvånar mig, att det verkar finnas ett så stort behov av att hela tiden homogenisera åsikter. På Twitter till exempel, säger Adam Pålsson.
– Det finns kritik om att det här är medelklassigt och att representationen inte är tillräckligt bred. Men jag är den enda som inte är rasifierad. Jag tror att många kritiker inte fattar att vi sätter upp en spegel framför dem. Eller så kan de inte se att det är komedi?
”Tror att det provocerar”
”Boys” är rolig, kontemporär och varm tv-serie, tycker Adam Pålsson.
– Den är kärleksfull samtidigt som det är lite pinsamt emellanåt. Men det är porträtterat med kärlek. Jag tror att det provocerar. För alla kritiker verkar famla i blindo efter någonting att hata på. Antingen att vi är för matcho eller för veka. Det här handlar inte om människor som ligger inför döden. Det är inte den typen av problematik. Det här handlar om unga medelklassmänniskor. Jag tror att det provocerar lite grann, men det absurda är att det är medelklassen som blir provocerad, säger han.
– Men folk har förstås rätt att tycka vad de vill.
”Killar runkar”
Tror du att det är känslan av att ha sett onani i tv tidigare som irriterar?
– Killar runkar. Karaktärens issue är att hantera varför han dras till porren. Varför de bilderna och den kulturen tränger in i hans hjärna och vad han gör med det. Min karaktär säger att han har ett hjärnspöke som talar om för honom att han har mindre snopp än alla andra, och att det begränsar honom. What’s in it to hate?
Adam Pålsson hoppas att kritikerna, och alla andra, tar sig tid till att titta på serien ordentligt. Utan antagen inställning till ”Boys” som hipsterporträtt eller snoppupprättning.
– Det är skitbra att Girls finns. Det är skitbra att alla tv-serier finns. Den här serien har en minimal budget. Den beskriver en verklighet som inte har blivit porträtterad förut. Eller så kanske du tycker att du har sett den förut. So what? Det kommer nya krimserier varje år.