Maria Nilsson leder en internationell forskargrupp i sydöstra Egypten. På bilden syns även hennes sambo John Ward som var en av de som fann det antika templet. Foto: TT

Antikt tempel hittat av svenskar

Publicerad

En grupp arkeologer under svensk ledning har återupptäckt grundstenarna till ett antikt tempel i södra Egypten.

– Det här fyndet förändrar platsens historia, och visar grundligt att Jabal al-Silsila inte bara var ett stenbrott utan också en helig plats, säger forskningsledaren Maria Nilsson vid Lunds universitet till Discovery News.

Hon leder forskargruppen på ett 15-tal personer, varav fyra är svenska, som sedan 2012 grävt vid platsen utanför Aswan, 85 mil söder om Kairo. Gruppen har redan tidigare gjort intressanta fynd.

Föll i glömska

I princip alla Egyptens stora tempel – som Karnak och Luxor – byggdes av sandsten från Jabal al-Silsila.

Grundstenarna till templet – som tros ha varit aktivt för 2.000-3.000 år sedan – har tidigare beskrivits 1906, 1925 och 1934, men sedan har de fallit i glömska.

Nilssons grupp utgick från en mycket förenklad karta från början av 1900-talet med bokstaven T för tempel på, och hittade platsen.

En av de intressanta sakerna är att de äldsta delarna är byggda i kalksten, vid ett sandstensbrott – alltså har de äldsta byggdelarna fraktats till platsen.

– Vi har antagligen vad man kan kalla en symbolisk brygga i hur de byggde tempel, en övergång från kalksten till sandsten. Det är naturligtvis jättespännande, säger Nilsson enligt aftonbladet.se.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.