Ungdomsarbetslösheten i Sverige är stor. I dag är 28 procent av sveriges unga utan arbete och på måndagen tar Dramaten upp ämnet i en temakväll i samarbete med Sveriges Radio.
Marcus Lindeen regisserar pjäsen ”En förlorad generation – röster från den nya arbetslösheten” och han tror att det kan vara nyttigt att ta upp arbetslösheten på Dramaten
– Man blir ju immun av att höra att folk är offer för arbetslösheten. Men när man får höra det från en teaterscen kanske lyssningen blir annorlunda, man kanske skärper öronen, säger pjäsens regissör Marcus Lindeen.
Manuset, bygger på intervjuer med arbetslösa, inspelningar av jobbcoachning och radioinslag.
Och det var inte bara den styvmoderliga behandling de arbetslösa utsätts för – eller hur många de faktiskt är – som chockerade regissören.
– Det är att desperationen är så stark, huvudkaraktären i pjäsen planerade ett rån, vilket är ett extremt exempel. Det är ändå talande för att många upplever en stark desperation över att inte ha jobb, säger Marcus Lindeen
Repliker i hörlurarna
Pjäsen framförs på ett lite speciellt sätt. Skådespelarna har hörlurar på sig där de hör de repliker de ska förmedla.
– Normalt får skådespelarna invänta sina repliker, men med den här tekniken blir det jättemycket språkfel. Det blir skitigare och de pratar i mun på varandra , vilket är så skönt, säger han.
Men är det så säkert att arbetslösheten bara är av ondo. Teatern ställer frågor och levererar inte sanningar.
– Det är klart att pjäsen beskriver det som ett problem, men en röst ifrågasätter detta. Är det verkligen eftersträvansvärt att ha alla människor i sysselsättning? Den rösten har vi med i pjäsen.
Reporter i inslaget: Isak Klasson
Fotograf: Mikael Eriksson
Klippning: Åsa Wendel