Åsa Linderborg berättar om hoten efter att Aftonbladet börjat granska rasistiska sajter. Foto: SVT

Linderborg: ”Har inte kunnat bo hemma”

Uppdaterad
Publicerad

Åsa Linderborg är van vid hatmejl. Men sedan Aftonbladets granskning av rasistiska sajter är det värre än någonsin.

I Aftonbladet i dag skriver Åsa Linderborg om det massiva hat hon fått ta emot sedan Aftonbladet drog igång en granskning av rasistiska nätsajter i början av december.

– Jag är van vid att få hat, men inte ett så massivt, organiserat hat, heller inte den den här typen av hot. Man jämför mig med Anna Politkovskaja (rysk journalist som mördades), det ska sättas ett pris på mitt huvud. Det har varit jobbigt, för hela min familj så klart. Det är hot om sexuellt våld mot mig och min familj. Vi har inte kunnat bo hemma, säger Åsa Linderborg till Kulturnyheterna.

När granskningen började var hon beredd på reaktioner – men inte på att hennes liv skulle påverkas i så stor utsträckning.

– Det jag tycker är intressant är att de här högerextremisterna hela tiden pratar om att de vill värna yttrandefriheten, men de vill tysta mig. De påstår också hela tiden att invandrare är våldtäktsmän, men de är helt besatta av att trasa sönder mitt underliv, säger hon.

”Påminner om Breivik”

– Det man ser är att det finns ett språkbruk där som påminner om Breivik. Breivik använde inget sexuellt våld i sitt språk men annars är det just det här att kulturmarxister, feminister och marxister förtjänar att dö.

Är du rädd?

– Det är en svår fråga att svara på. För säger jag att jag inte är rädd triggar jag dem, säger jag att jag är rädd belönar jag dem. Det finns tillfällen där jag varit rädd, och det finns tillfällen där jag tänker att man gör inget mot mig för vi har inte våld mot journalister i det här landet, har inte haft på många år. Jag är dessutom skyddad för jag har en byline, jag jobbar på en tidning med massa resurser som tar det här på allvar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.