Finansminister Magdalena Andersson (S) och kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) höll pressträff på Moderna museet. Foto: TT

Fri entré på museer från 2015

Uppdaterad
Publicerad

Det blir, som väntat, fri entré på statliga museer från och med nästa år, meddelar kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP).

– Detta är ett av flera viktiga steg som vi vill ta för att minska bildnings- och delaktighetsklyftorna i Sverige och för att öppna dörrarna till konsten på vid gavel. Konsten och kulturen behöver få större spridning, säger Alice Bah Kuhnke på en pressträff på Moderna museet i Stockholm.

Stockholm i centrum

Beskedet kommer inte som någon överraskning, Socialdemokraterna har haft förslaget som ett av sina kulturlöften inför valet.

Höstbudget 2014

Totalt är det 18 statliga museer som från och med 2015 kommer att ha fri entré. Reformen har fått kritik då 13 av museerna ligger i Stockholm.

– Många ligger i Stockholm men de finns också i Karlskrona, Malmö, Göteborg och Linköping. Stockholm är en besöksort för hela Sverige, Europa och hela världen. Vi styr inte över regionala museer men hoppas att detta ska sprida sig och inspirera museer i resten av landet. Under mandatperioden kommer vi att se över vilka incitament vi kan ha för att även införa detta på regionala museer, säger Alice Bah Kuhnke.

”Kultur har ett egenvärde”

Finansminister Magdalena Andersson (S) betonar vikten av tillgänglighet till kultur trots svåra ekonomiska tider. Hon pekar också på den ökning av museibesöken som följde förra gången reformen infördes 2005, då av statsminister Göran Perssons regering.

– Jag vet att det finns andra värden i livet. Det är en viktig prioritering, det visar vad den här regeringen står för. Bildning och kultur har ett egenvärde. Förra gången detta infördes ökade besöksantalet med 159 procent på de statliga museerna, säger Magdalena Andersson.

Kostnad: 80 miljoner

Enligt Magdalena Anderson beräknas de fria entréerna att kosta 80 miljoner kronor per år.

– De 80 miljoner som finns avsatta i budgeten kommer att täcka den här reformen. Vi har en rad förslag på skattehöjningar och det är i dem som vi har prioriterat det här. Vi äger de statliga museerna tillsammans och det är naturligt att de är gratis och öppna för alla.

”Ökar besöksantalet hos alla”

Röster har höjts för att reformen kan riskera att konkurrera ut mindre regionala museer som även i fortsättningen kommer att ta ut entréavgift. Något Alice Bah Kuhnke inte håller med om.

– Vi har utvärderat och tagit del av resultaten från förra gången den här reformen genomfördes. Då visade det sig att antalet museibesök ökade även hos de som tog ut avgifter.

Här införs fri entré

Armémuseum – Stockholm

Etnografiska museet – Stockholm

Flygvapenmuseum – Linköping

Hallwylska museet – Stockholm

Historiska museet – Stockholm

Kungliga Myntkabinettet – Stockholm

Livrustkammaren – Stockholm

Marinmuseum – Karlskrona

Medelhavsmuseet – Stockholm

Moderna Museet – Stockholm/Malmö

Nationalmuseum – Stockholm

Naturhistoriska riksmuseet – Stockholm

Sjöhistoriska museet – Stockholm

Skoklosters slott – Skokloster

Statens centrum för arkitetktur och design – Stockholm

Världskulturmuseet – Göteborg

Östasiatiska museet – Stockholm

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Höstbudget 2014

Mer i ämnet