Jon Karlung, vd på Bahnhof. Foto: TT

Bahnhof: ”Lagen används inte för att bekämpa terrorism”

Publicerad

Polisen använder lagen om elektronisk kommunikation för att begära ut information som berör upphovsrättsbrott, inte för att bekämpa grov brottslighet som terrorism. Det hävdar internetoperatören Bahnhof. Men polisen uppger att upphovsrättsbrott inte är sådant som de själva driver, utan något som bygger på att upphovsrättsinnehavare anmäler brott. 

– Vi tycker att det är viktigt att visa vad datalagringen används till. När direktivet infördes sades det att det skulle användas för mycket allvarlig brottslighet, men i praktiken används till något annat och det är viktigt att det lyfts fram, säger Jon Karlung, vd på Bahnhof.

I dag publicerar internetoperatören interna siffror på när polisen har kontaktat företaget för att begära ut information. Av totalt 40 förfrågningar har elva berört upphovsrättsbrott, vilket gör den typen av brottslighet till den vanligaste som polisen begärt ut information kring. Andra brott som polis vänt sig till Bahnhof för att få ut information kring har varit urkundsförfalskning, stöld och hot. 

”Brottets påföljd spelar ingen roll”

Enligt lagen om elektronisk kommunikation måste alla internetleverantörer lämna ut information till polisen vid brottsmisstanke. Men Bahnhof vill bara göra detta vid misstanke om allvarligare brott. Därför har företaget tagit fram ett dokument där polisen som begär ut måste informera om det eventuella brottet är grovt eller inte.

– Det ska finnas en proportionalitet i frågan. Felet är nu att brottets påföljd inte spelar någon roll, säger Jon Karlung.

Post- och telestyrelsen menar att Bahnhof inte följer lagen och kräver därför företaget på 5 miljoner kronor, något som Bahnhof har överklagat.

”Initierar inte upphovsrättutredningar själva”

Polisen har uppmanat sina medarbetare att inte fylla i Bahnhofs dokument, utan en annan blankett som alla andra leverantörer godtagit.

Björn Andersson, verksamhetsspecialist på nationellt it-brottscentrum på polisen, säger Bahnhofs siffror inte bevisar det företaget hävdar.

– Upphovsrätt är ett angivelsebrott. Det betyder att vi inte bedriver spaning och initierar utredningar själva. Det är något som upphovsrättsinnehavare anmäler och då är vi skyldiga att utreda. Så det handlar om hur aktiva upphovsrättsinnehavare är.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.