I början av 1980-talet protesterade ungdomar på Jönköpings gator. Man ville ha en lokal. Man ville ha ett kulturhus. Det var den gamla brandstationen som skulle bli svaret på ungdomarnas längtan. Men där vill politikerna istället bygga ett vaxkabinett.
Efter en ockupation och en diger lista namnunderskrifter, gav så politikerna med sig. Men istället för brandstationen, fick gamla Tändsticksfabrikens lokaler fungera som nytt Kulturhus.
I dag har Kulturhuset i Jönköping funnits i snart 30 år. Och den har drivits som en ideell medlemsförening utan direkt kontroll från kommunen. Men, den eran kan alltså ta slut i dag när kommunfullmäktige ska rösta om Kulturhusets framtid.
Allt från friskvård till The Cure
I huset huserar i dag alla möjliga olika verksamheter, rollspel, friskvård, ateljéer och en konsertlokal där band som The Cure och The Cardigans har uppträtt.
Men det är en annan verksamhet som särskilt har rört upp känslorna hos de styrande politikerna, det socialistiska Bokcafét, ansett som en samlingspunkt för den vänsterradikala autonoma rörelsen.
Kontroversiell t-shirt
När Bokcafét 2009 började sälja en t-shirt med texten ”Burn Israel Burn”, som föranledde en nedlagd polisanmälan för hets mot folkgrupp, agerade den moderatledda kommunen med att inleda en kamp för att avhysa Bokcafét och säga upp Kulturhusföreningens hyreskontrakt.
Kulturhusföreningen har lämnat in en egen utredning till kommunen och är hoppfull inför dagens omröstning.
En sak är i alla fall säker, om Mats Greens förslag får gehör i kommunfullmäktige i dag, kommer Kulturhuset i Jönköping förändras i grunden, från medlemsstyrt till en kommunal instutition.
Reporter i inslaget: Lydia Farran-Lee
Klippning: Henrik Norrsell