Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad innebär det för de som vill ta del av nyhetsbyråernas material, och vad händer nu? Oisín Cantwell svarar i klippet. Foto: Arkivbild, SVT

Beslut: Svårare för nyhetsbyråer att sprida känsliga uppgifter

Uppdaterad
Publicerad

Förvaltningsrätten i Stockholm har beslutat att begränsa hur allmänna handlingar får lämnas ut till nyhetsbyråer. Beslutet innebär att personuppgifter inte får läggas upp i byråernas databaser eller register.

– Det skriver in sig i en ny tradition hos Sveriges domstolar, säger Oisín Cantwell.

Under onsdagen beslutade förvaltningsrätten i Stockholm att allmänna handlingar bara får lämnas ut till nyhetsbyråerna Vivalto, Sirén, Trobar och Stat och Samhälle med vissa förbehåll.

För det första får personuppgifterna i handlingarna som lämnas ut endast användas i journalistiska ändamål.

För det andra får personuppgifter – till exempel personnummer, namn, adress, uppgifter om hälsa eller brott – inte läggas upp i databaser och register som allmänheten eller betalande kunder har tillgång till.

– Domsluten är intressanta och skriver in sig i en ny tradition hos Sveriges domstolar där man från söder upp till norr där man börjat säga nej till kommersiella databaser, säger Oisín Cantwell, kolumnist på Aftonbladet särskilt inriktad på bland annat rättsfrågor.

Dock är det för tidigt att säga något om att det här skulle vara ny praxis, menar Cantwell, eftersom beslutet inte överklagats och Högsta domstolen inte sagt sitt i frågan.

Tidigare domar

Tidigare i februari kom kammarrätten fram till att den kommersiella rättsdatabasen Verfiera inte har rätt att sälja uppgifter som innehåller känsliga uppgifter om missbruksvård och psykiatrisk tvångsvård.

– Tidigare har det varit tvärnej, men det här är en ny slags dom där handlingar lämnas ut med förbehållet att de måste användas i journalistisk verksamhet. Vilket i sig blir ett nytt problem eftersom det inte finns en juridisk definition av vad det är, säger Cantwell.

Vad innebär det för journalistiken?

Nyhetsbyråer som Sirén och Vivalto skickar ut nyhetsunderlag till olika redaktioner i Sverige och tillgängliggör även ett urval av allmänna handlingar, till exempel domar, i sina register.

Vad innebär det då för journalistiken? Få svaret i klippet ovan.

GDPR

Den svenska tryckfrihetsförordningen, TF, tillåter var och en att begära ut offentliga handlingar. Men enligt dataskyddsförordningen GDPR får man inte uppföra register eller databaser med personuppgifter. Ett undantag finns dock för journalistisk verksamhet där det finns ett utgivningsbevis.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.