Kim Anderzon tillsammans med Eva Gröndahl. De både var med i Lars Molins film Saxofonhallicken från 1986. Foto: SVT Bild

Bildspel: Karriären i bilder

Uppdaterad
Publicerad

Kim Anderzon hade en lång karriär som folkkär skådespelare – i allt från komedier på vita duken till teaterpjäser och tv-serier.

– Hon var en fantastiskt tjej som var förfärligt kul och det var alltid roligt att arbeta med henne, säger kollegan Janne ”Loffe” Carlsson till TT.

Anderzon blev välkänd för sina många komiska roller, bland annat som Siv Åman i Sällskapsresan-filmerna. Hon har vunnit en Guldbagge och prisats av både Svenska Akademien och Teaterförbundet.

Men hon hade även ett politisk engagemang, vilket bland annat kom fram i ”Vivavagina” – en monologpjäs som med sitt feministiska budskap fick stor uppmärksamhet.

Och teaterkritikern Ingegärd Waaranperä minns Anderzon just så, som en feministisk stjärna.

– Hon var aldrig rädd för att chocka, utan ville verkligen skaka om och säga saker som behövdes sägas, framförallt i kvinnofrågor.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.