Michael Bindefeld, en av Sveriges mest kända festarrangörer, gästade under måndagen SVT:s Gomorron Sverige för att berätta om sin nystartade stiftelse till minne av Förintelsens offer.
– Snart har vi inte många överlevare från Förintelsen kvar. Och med dem riskerar deras berättelser att försvinna, säger Michael Bindefeld till Gomorron Sverige.
Medan det finns en hel del forksningsprojekt som lyfter fram och förvaltar historier om Förintelsen så ska Bindefelds stiftelse fokusera på att ge bidrag till kulturprojekt, såsom teaterföreställningar, filmer eller böcker.
– Många förlag och filmbolag ser en berättelse men inte en ekonomisk bäring i det. Och det är där min stiftelse kan komma in och ge stöd och finansering så att de berättelserna kan nå ut, berättar Bindefeld.
Inspiration från sin egen judiska bakgrund
Michael Bindefeld har själv en judisk bakgrund. Hans pappa kom till Sverige i början av trettiotalet från Tyskland tack vare att hans farfar hade dubbla medborgarskap. Av hans farfars nio syskon överlevde bara tre andra världskriget.
– Självklart har det påverkat mig starkt men min historia är inte unik. Det är en sorg som det judiska folket bär med sig.
Ytterliggare en inspiration till att starta stiftelsen kommer ifrån Elisabeth Åsbrinks Augustpris-vinnande bok ”Och i Wienerwald står träden kvar”. Hennes bok är baserad på brev till en pojke som kom till Sverige i slutet av 30-talet på flykt undan nazisterna.
– Om inte mitt förlag hade finanserat översättningen av alla de brev som berättelsen bygger på så hade inte min bok kunnat skrivas. Det finns ju flera sådana brev och i dem berättelser som inte når ut, säger Elisabeth Åsbrink till Gomorron Sverige.
Ser antisemitism i dag
Enligt Bindefeld är Åsbrinks bok ett exempel på det typ av kulturprojekt som hans stiftelse ska arbeta för att främja. Han hoppas också att de judiska folkets historia kan vara en lärdom för andra grupper som diskrimineras i dag.
– Det finns hatkampanjer mot romer, hbtq-personer och muslimer. Jag hoppas att det vi har gått igenom kan vara en lärdom.
Att det återigen finns antisemitiska strömningar i Europa är något som också gör stiftelsen extra aktuell idag, säger Bindefeld.
– I Ukraina finns det judar som packar ihop och flyttar i dag för att de inte vågar vara kvar.
Donerar hela sin förmögenhet
Michael Bindefelds stiftelse ska varje år dela ut stipendier till kulturprojekt som sprider berättelser om Förintelsen. Första gången blir nästa år, på 70-årsdagen efter befrielsen av Auschwitz.
Bindefeld kommer omedelbart att skänka ett startbelopp på fem miljoner av sina egna pengar till stiftelsen. Därefter kommer han att testamentera hela sin förmögenhet till kulturstiftelsen, det rapporterar Dagens Nyheter.