Att kultur är bra för människans hälsa och hjärna har man länge misstänkt. Men nu blir det alltmer bevisat. Biologiprofessorn Gunnar Bjursell började intressera sig för ämnet för 15 år sedan.
– När jag började tala om kultur och hälsa eller musik och hälsa, så fick jag väldigt många konstiga blickar av mina kollegor och frågor som: Gunnar har du blivit sjuk? Har du gått och blivit dålig?
Då, för 15 år sedan, skrattade kollegorna och ansåg det som flum. Men idag är det ingen som ifrågasätter kulturens effekter längre. Mycket på grund av Gunnar Bjursells eget arbete.
Samlat forskningen
På sin hemsida ”Den kulturella hjärnan” har Gunnar Bjursell samlat forskning från de 50 mest ansedda universiteten i världen.
– När jag sammanställde det så tystnade kritiken. Fundamentet var så fast för kulturens biologiska effekter, säger Bjursell.
Så idag ser man på det på ett annat sätt?
– Ja, det håller på att bli ett högprestigeområde.
Kamp mot kostnader?
– Vi vet idag att den mentala ohälsan är den i särklass största kostnaden inom sjukvården, säger Gunnar Bjursell, som konstaterar att kulturen kan vara ett viktigt verktyg för att ändra på det.
– Kulturen är inte längre bara som en underhållningsbransch, utan det är på allvar. Och den har klara och tydliga effekter.
Men innebär det att man blir smartare av till exempel musik?
– Det är tre saker som vi har med oss från födseln och kanske till och med från moderslivet. Det är en musikalisk, språklig och matematisk instinkt. Samtidig träning av musik, språk och matematik ökar kraften. Du blir bättre helt enkelt, du blir smartare.