I veckan meddelade ständiga sekreterare Sara Danius att Bob Dylan kommer att närvara vid ett möte med Svenska akademien i helgen. Foto: TT & AP

Bob Dylan och Nobelpriset – detta har hänt

Uppdaterad
Publicerad

Ända sedan Svenska akademiens ständiga sekreterare Sara Danius tillkännagav att Bob Dylan var årets nobelpristagare i litteratur 2016 har både artisten, Svenska akademien och deras relation till varandra skapat rubriker världen över. Här får du koll på alla turer kring Bob Dylan och Nobelpriset.

Den 13 oktober tilldelas Bob Dylan Nobelpriset för att ha ”skapat nya poetiska uttryck inom den stora amerikanska sångtraditionen”, enligt Svenska Akademiens motivering. Och trots att han har varit favorittippad i årtionden är beskedet en skräll och väcker stor uppståndelse både i Sverige och internationellt. SVT:s musikkritiker

Per Sinding-Larsen var starkt kritisk: ”Fullständigt obegripligt val av akademien”. Men samtidigt fanns det andra som var nöjda med valet som DN:s musikkritiker Hanna Fahl: ”Det här är ett otroligt roligt val. Jag tycker framför allt att det är kul att Svenska akademien väljer att se rock- eller poplyrik som litteratur för första gången, vilket inte alls är självklart.”

Det tog lång tid innan det kom någon Nobelreaktion från Bob Dylan själv Foto: SVT

Världens journalister sökte med ljus och lykta efter en kommentar från Bob Dylan själv. 16 timmar efter beskedet om att han fått litteraturpriset stod han på scen i Las Vegas men inte ett ord om priset yppades under konsertens 90 minuter.

Och det förblir tyst.

Den 17 oktober, fyra dagar efter tillkännagivandet, ger Svenska akademien upp sökandet upp efter Bob Dylan. ”Vi sitter stilla i båten”, sade Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius till Kulturnytt. Akademien vet varken om Dylan kommer att acceptera utmärkelsen eller närvara under prisceremonin.

Världen väntar på svar.

Tillslut dyker det upp en text på Bob Dylans hemsida med information om att han vann årets Nobelpris i litteratur. Men bara ett par dagar senare, den 21 oktober, tas texten bort och enligt källor till Aftonbladet så är det på order av artisten själv.

”Man kan ju säga att det är oartigt och arrogant. Han är den han är”, sade Wästberg till Kulturnyheterna. Foto: TT

Att texten togs bort fick akademiledamoten Per Wästberg att reagera starkt. ”Man kan ju säga att det är oartigt och arrogant. Han är den han är”, sade Wästberg till Kulturnyheterna. Citatet skapade rubriker i internationella medier men det var långt ifrån alla i akademien som stod bakom det här uttalandet. ”En av Akademiens ledamöter, Per Wästberg, har uttryckt sin besvikelse över att Bob Dylan ännu inte har svarat. Detta skall ses som hans personliga mening och är inte ett officiellt uttalande från Svenska Akademien” stod det i det avståndstagande pressmeddelandet från Svenska Akademien.

Men den 28 oktober bryter Bob Dylan tystnaden. I en intervju med The Telegraph säger han att han kommer till Stockholm och prisceremonin– om han kan. Dagen efter denna rafflande händelseutveckling visar det sig att Sara Danius fått ett oväntat telefonsamtal från Bob Dylan redan fyra dagar tidigare. ”Han var mycket vänlig, humoristisk och ödmjuk” sade Sara Danius till Kulturnyherna då. Han accepterade då priset men det var fortfarande oklart om han skulle närvara vid prisceremonin.

Det dröjer till den 16 november innan Svenska akademien meddelar att Bob Dylan inte kommer att närvara vid ceremonin i Stockholm. I ett personligt brev till akademien förklarar han att ”andra åtaganden gör det dessvärre omöjligt” men att han kände sig oerhört hedrad av priset.

”Det handlar inte så mycket om att vara rebellisk. Det är så han är. Han pallar inte” Foto: TT

Många kulturjournalister hävdar att det var ett väntat beslut av artisten. ”Ger man priset till Bob Dylan, en av poesins och inte minst rockmusikens stora självvalda mystiker är det inte helt oväntat. Det handlar inte så mycket om att vara rebellisk. Det är så han är. Han pallar inte” sade Andres Lokko till Kulturnyheterna.

”Det här är rena kärleksromanen, med obesvarade telefonsamtal och ångerfulla brev. Det är våldsamt underhållande” sade Dagens Nyheters kulturchef Björn Wiman i Aktuellt när han kommenterade situationen.

10 december. Nobeldagen är kommen och ingen Bob Dylan är på plats i Stockholm. Däremot var vännen och musikerkollegan Patti Smith på plats i konserthuset för att framföra en låt av pristagaren. Men trots att Patti Smith fick avbryta framförandet och ta om det sista stycket på grund av nervositet hyllades hennes känslosamma tolkning av ”A hard rain’s a-gonna fall”.

Det var även stort fokus på Bob Dylan under nobelmiddagen i Stadshuset då USA:s ambassadör Azita Raji läste upp hans tacktal i vilket Dylan räknade upp litterära förebilder och skrev att han inte hade kunnat föreställa sig själv som pristagare: ”Om någon hade sagt att jag skulle tilldelas detta pris skulle vara som att säga att jag skulle gå på månen”.

USA:s ambassadör i Sverige, Azita Raji, läste upp Bob Dylans tal på Nobelfesten. Foto: TT

Två dagar senare, den 12 december, stod det dock klart att Bob Dylan kommer att komma till Sverige i april 2017 för att ge två konserter, en i Stockholm och en i Lund.

Sedan dess har det spekulerats fritt kring huruvida Dylan kommer att genomföra en föreläsning under tiden han är i Sverige, om mellansnacken kommer att ha föreläsningskvalitéer eller om han kommer att visa Svenska akademien kalla handen.  

Och tiden gick.

I veckan meddelade dock den ständiga sekreteraren Sara Danius att Bob Dylan kommer att närvara vid ett möte med Svenska akademien då han besöker Sverige. Hon skrev att ingen föreläsning kommer att genomföras nu men att en inspelad föreläsning är att vänta vid ett senare tillfälle.

Nu får Bob Dylan jobba mot klockan. Har han inte genomfört föreläsningen innan den 10 juni så brinner prispengarna på åtta miljoner kronor inne.

Läs mer: All vår bevakning om Dylan och Nobelpriset i litteratur

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nobelpriset i litteratur 2016

Mer i ämnet